Autobezit in Dongen in 15 jaar toegenomen met 20,1%

Foto: Pixabay License/Free-Photos

Tussen 2005 en 2020 is in Noord-Brabant het autobezit per huishouden toegenomen met 8,1%. Het aantal auto’s per huishouden stijgt hiermee iets minder snel dan de landelijke toename van 9,1%. Op gemeentelijk niveau was de grootste stijging te zien in Dongen: hier hadden huishoudens zelfs gemiddeld 20,1% meer auto’s. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente CBS-data.

Grootste toename autobezit in Dongen
Ondanks dat bijna overal in Noord-Brabant het aantal auto’s per huishouden toenam, zijn er grote verschillen per gemeente. Zo was de afgelopen 15 jaar de grootste toename in het autobezit te zien in Dongen. Hier nam het aantal auto’s per huishouden toe van 1,02 naar 1,23 (+20,1%). Ook in de gemeenten Oirschot (+16,8%) en Mill en Sint Hubert (+16,1%) nam het aantal auto’s op de oprit sterk toe. Eindhoven is de enige gemeente in Noord-Brabant waar het aantal auto’s per huishouden juist afnam. Hier heeft men 2% minder auto’s in bezit dan 15 jaar geleden.

Meeste auto’s in Alphen-Chaam
In Noord-Brabant hebben huishoudens gemiddeld 1,07 auto’s op de oprit staan. Dit zijn er 12,4% meer dan het landelijke gemiddelde van 0,96 auto’s per huishouden. In Alphen-Chaam heeft men – gemiddeld gezien – de meeste auto’s. Per huishouden staan hier gemiddeld 1,43 auto’s op de stoep: de helft meer dan het landelijk gemiddelde (+49,9%). Ook in Mill en Sint Hubert (+49,4%) en Sint Anthonis (+46,3%) heeft men over het algemeen meer auto’s dan gemiddeld.

In Eindhoven heeft men juist de minste auto’s. Huishoudens hebben hier gemiddeld 0,78 auto: 18,5% minder dan het landelijk gemiddelde. Het aantal auto’s per huishouden is ook laag in Tilburg (-11,6%), Breda (-4,8%) en ‘s-Hertogenbosch (-2,1%). Deze lage aantallen zijn deels te verklaren doordat hier relatief veel kleine huishoudens zijn en de gemiddelde afstand voor basisbehoeften – zoals supermarkten – kort is.

Bron: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/toename-autobezit

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen