Bijzonder kunstwerk in Park Vredeoord…..een deel kan voor jou zijn!

Foto: Hans Zimniak

Sinds vandaag is het grote veld in het midden van Park Vredeoord het decor voor een bijzonder kunstwerk, wat gemaakt is door Cambreurdocent Beeldende Vorming Peter Nuijten en zijn leerlingen.

Het kunstwerk is gemaakt ter gelegenheid van de 75 jarige bevrijding in 2020. Wegens corona is er nog geen gelegenheid geweest om dit eerder ten toon te stellen. De Kunst- en Cultuurweek TOF, die deze week plaatsvindt op scholen en in en rondom de Cammeleur, bleek een perfecte gelegenheid om het kunstwerk alsnog aan de Dongenaren te laten zien. Vandaag werd het werk door Peter Nuijten en zijn leerlingen in Park Vredeoord gelegd. En het bijzondere is dat Dongenaren die dat graag willen, aanstaande vrijdag een stukje van het kunstwerk mee kunnen nemen naar huis. “Op die manier verspreidt het werk – en daarmee ook een beetje de vrede en de vrijheid -zich door Dongen” aldus Peter Nuijten.

Het kunstwerk bestaat uit 100 kistjes die in een vierkant van 10 bij 10 kistjes met onderlinge afstand een flink oppervlak beslaan. De kistjes zijn door de leerlingen van het Cambreur College voorzien zijn van hun eigen impressie van gras. Alle kistjes zijn groen aan de bovenzijde, maar de leerlingen hebben deze allemaal op hun eigen wijze beschilderd. Daarna hebben andere leerlingen de bovenzijde voorzien van een afbeelding van een vlinder. De vlinders worden, als je het totale werk van buiten naar binnen bekijkt steeds meer open. Als ‘lijst om het werk’ liggen kleurrijke geweren die beschilderd zijn met rozen en tulpen. “De gedachte hierachter is dat er vaak wapens nodig zijn om de vrede te bewaren” zegt Peter” Met de kleuren en de bloemen zien ze er echter niet afschrikwekkend uit.”

Het werk is tot vrijdag 12.00 uur te bewonderen in Park Vredeoord. Daarna wordt ‘de vrede’ dus verspreid door Dongen. “Iedereen die graag een stuk van het kunstwerk mee naar huis zou willen nemen, kan dat vrijdag om 12.00 uur afhalen in het Park. Maar ik hoop natuurlijk allereerst dat er deze week veel Dongenaren een kijkje komen nemen in het Park om te genieten van dit mooie werk van mijn leerlingen.”

 

Reacties