10 juni gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland

Foto: Pixabay License/ Doinkster

Op donderdag 10 juni 2021, tussen 11:19 en 13:31 uur is de volgende zonsverduistering in Nederland. Tijdens dit zeldzame verschijnsel schuift de maan precies voor de zon langs, wat met helder weer goed zichtbaar zal zijn. Aan het begin van deze zogenaamde ‘eclips’ zien we de maan als een hap uit de rechterkant van de Zon. Gedurende ongeveer 2,2 uur schuift de maan voor de zon langs.

Om dit vrj zeldzame verschijnsel te kunnen zien is het heel belangrijk je ogen goed te beschermen met een zogenaamde eclipsbril. Daarmee zie je precies wat er gebeurt, maar blijven je ogen toch goed beschermd.

Vanuit Nederland gezien schermt de maan ongeveer 29% van de diameter van de zon af, ofwel 17% van haar oppervlakte. De zon staat op dat moment 57° boven de zuidoostelijke horizon en het maximum van de eclips is in onze streken goed zichtbaar. Aangezien de maan ten noorden langs de zon trekt, lijkt de verduistering groter naarmate je je noordelijker bevindt. De verduistering is niet voldoende om het donker te maken, maar wel erg leuk om te zien met het blote oog (zonder vergroting, maar met bescherming). Daarnaast heeft de reductie aan zonlicht wel degelijk invloed op de temperatuur, dieren en bijvoorbeeld de energieopwekking van zonnepanelen. Je zal merken dat schaduwen op de grond anders zijn en dat vogels ineens stil worden alsof het avond is. Zorg daarom dat je goed bent voorbereid op deze show van moeder natuur.

Ook als maar 83% van het zonlicht ons bereikt is het erg schadelijk voor het menselijk oog om in de zon te kijken. Zelfs al kijk je maar kort! Je moet je ogen dan ook goed beschermen als je naar de zonsverduistering wilt bekijken. De beste oplossing hiervoor is een speciale eclipsbril. Een veilige manier om naar de verduistering te kijken is het beeld van de verduisterde zon te projecteren op een witte achtergrond. “Dat doe je door een klein gaatje van enkele millimeters te prikken in een stuk karton, waar je de zon door laat schijnen. Normaal gesproken zie je een rond beeld van de zon, maar door de verduistering zie je een sikkelvorm.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen