Elektrische fiets steeds populairder bij jongeren en bij fietsendieven

Foto: Pixabay License/sipa

Het groeiende aantal diefstallen treft jonge e-bikebezitters veel harder dan ouderen met een elektrische fiets.

Elektrische fietsen
E-bikes raken steeds meer in trek bij fietsendieven. Onderzoek van Univé laat zien hoe het aantal aangiften van diefstal van bij hen verzekerde elektrische fietsen in 2020 maar liefst 81 procent hoger lag dan drie jaar eerder. Het aantal ‘gewone’ fietsen dat als vermist werd opgegeven in dezelfde periode met 46,9 procent daalde. De coöperatie merkt daarnaast een opvallende trend op ten aanzien van de slachtoffers: waar de fiets vooral bekendstaat om haar populariteit bij ouderen, groeit het aantal jongeren dat een e-bike als gestolen opgeeft het hardst.

Stijgende populariteit onder jongeren
De elektrische fiets heeft de afgelopen tijd onder jongeren gewonnen aan populariteit. Was het rijwiel in 2017 nog voor iets waarmee vooral oudere bestuurders werden gezien in het verkeer, inmiddels ontdekken steeds meer jongeren de e-bike. Dat de e-bike ook bij fietsendieven in de smaak valt en verzekering geen overbodige luxe is, ondervonden met name jongeren het afgelopen jaar. Verreweg de meeste aangiftes van diefstal van e-bikes of onderdelen daarvan werden gedaan door bezitters jonger dan 35 jaar. Bij jongeren tot 35 jaar lag dat diefstalrisico ruim 4,5 keer hoger dan bij de 65-jarigen en ouder.

Meer snelheid, meer kilometers, meer risico’s
Dat de e-bike door steeds meer jongeren wordt omarmd is terug te zien in de toegenomen afstand die een e-bike aflegt: in 2020 fietste een Nederlandse e-bikerijder gemiddeld maar liefst 43 kilometer per week. Uit het onderzoek blijkt verder dat deze trend niet zonder risico gepaard gaat. Door stijgende populariteit winnen meer mensen aan snelheid en met meer jongere bestuurders worden de afstanden langer. Dat brengt een hoger risico op ongelukken met zich mee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen