Leerlingen Dongense scholen maken kennis met Kunst en Cultuur tijdens Kunstweek TOF!

Foto:

In mei 2020 stond oorspronkelijk de kunstweek TOF! gepland. De hele week zouden ruim 2.100 leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Dongen ondergedompeld worden in de Kunst en Cultuur.

Helaas strooide het coronavirus roet in het eten en ging deze bijzondere week vorig schooljaar jaar niet door. Hoewel corona nog steeds onder ons is, zal TOF! dit schooljaar, weliswaar op een aangepaste manier, alsnog beleefd gaan worden en kan er van 7 tot en met 11 juni worden genoten van muziek, dans, beeldende kunst, theater, literatuur, foto/film/nieuwe media en erfgoed.

Initiatiefnemer en coördinator van deze Kunstweek is cultuurcoach Danielle Deleij. “Het is natuurlijk wel jammer dat het origineel geplande programma niet in zijn geheeld uitgevoerd kan worden, maar het allerbelangrijkste is, dat cultuureducatie op deze manier toch doorgaat. Dat is hartstikke positief!” aldus Danielle. In het aangepaste programma van TOF! (Talent Ontdekken/Ontwikkelen Fantastisch) komen de verschillende groepen van alle basisscholen in Dongen en ’s Gravenmoer aan hun trekken. Danielle neemt ons mee door het programma. “In de oorspronkelijke plannen hadden we een grootse opening voorzien op het Wilhelminaplein met alle 2.100 kinderen, maar dat gaat natuurlijk niet lukken in deze tijd. Er is nu een film gemaakt waarmee de week officieel geopend wordt, en deze film wordt op de diverse scholen vertoond op maandagochtend 7 juni. Op alle basisscholen in Dongen en ’s Gravenmoer vinden in de periode tussen eind april en begin juni voorbereidende workshops plaats. De resultaten en ervaringen komen tot uiting in de kunstweek. Daarbij mocht ik rekenen op ondersteuning van diverse partijen. Zo hebben de dramadocenten en de dansdocent bijvoorbeeld de workshops ontwikkeld in opdracht van het Kunstpodium.

De kunstcommissie van De Cammeleur heeft de basisscholen uitgenodigd om een expositie in te richten in De Cammeleur. Alle elf basisscholen hebben hiervoor een kunstwerk gemaakt welke inmiddels zijn te bewonderen. “Voor de groepen 1 en 2 is er op maandag 7 en dinsdag 8 juni in principe een theatervoorstelling gepland in de theaterzaal van de Cammeleur” vertelt Danielle. “Hoe dat definitief vorm gaat krijgen is natuurlijk afhankelijk van de dan geldende maatregelen maar als alternatief kan deze voorstelling ook op een scherm getoond worden waarna er dan in een zoommeeting achteraf vragen gesteld kunnen worden aan de acteur van de voorstelling.”

“De leerlingen van de groepen 3 en 4 hebben gewerkt aan een presenstatie van het project ‘Zoom Zoom Beestjes’.” vervolgt Danielle. “Het gaat dan om 23 groepen die alle hun eigen verhaal gemaakt hebben en dat ook op hun eigen manier hebben uitgewerkt. Iedere groep heeft onder leiding van mediakunstenaar Inti Mego een eigen verhaal gemaakt via Zoom. Tijdens de kunstweek worden de resultaten gedeeld en kunnen de leerlingen hun eigen filmpje bekijken.

”De groepen 5 en 6 kijken op donderdag naar de voorstelling Koning Lear in de theaterzaal van De Cammeleur. Dramadocenten Wies Elshout en Sharon Joosen zorgen met hun dramalessen voor de nodige voorbereiding op de voorstelling.. Natuurlijk zijn we ook hierbij afhankelijk van de dan geldende maatregelen. Het alternatief is ook hier weer dat de voorstelling op het digibord op de eigen scholen bekeken wordt.”

Groep 7 en 8
De 21 groepen 7 en 8 die Dongen en ’s Gravenmoer rijk zijn, hebben als thema ‘Dans en Literatuur’. “Uit het boek ‘Baron 1898’ van Jacques Vriens heeft dansdocente Lydia Snoeren drie thema’s gekozen. Het verhaal van ieder thema wordt uitgebeeld middels dans. Tijdens de kunstweek komen er steeds drie groepen samen voor een danspresentatie in De Cammeleur of, als alternatief, op het buitenpodium in Park Vredeoord. In dat Park is de hele week van 7 tot en met 11 juni ook een groot kunstwerk te zien dat gemaakt is door Cambreurdocent Beeldende Vorming Peter Nuijten en zijn leerlingen.

Leerlingen van vmbo 2 en 3 hebben dit kunstwerk vorig jaar gemaakt onder leiding van hun docent Kunst Beeldend Peter Nuijten. Het thema is 75 jaar bevrijding, vormgegeven middels 100 platte kistjes van hout, beschilderd in een grasimpressie. Daarop zijn vlinders geschilderd, vlinders als symbolische vorm voor vrijheid. Het kunstwerk zal omgeven zijn door geweren met daarop rozen en tulpen. Deze symboliseren de kwetsbaarheid van onze vrijheid. Het geheel heeft een oppervlakte van 5x5mtr.

In de oorspronkelijke plannen voor de kunstweek was er ook een rijk aanbod voor en door de leerlingen van het Cambreur College. Ook hier hebben we het programma aan moeten passen. Zo zullen bv de optredens voor CKV online getoond worden.

Een culturele week dus voor de leerlingen van alle Dongense basisscholen en het Cambreur College. Danielle Deleij is blij, dat het, ondanks alle beperkingen, toch kan doorgaan. “Hoewel de originele plannen nog veel grootser waren, mogen we trots zijn op het feit dat we, in deze bijzondere tijd, de cultuureducatie in Dongen de gepaste aandacht kunnen geven Dit is mede te danken aan de kunstvakdocenten en theaterbureaus. Doordat zij in oplossingen denken in plaats van hindernissen hebben we een prachtig programma samen kunnen stellen voor de Dongense jeugd. Het is belangrijk dat zij in contact komen met de diverse vormen van cultuur. Ik hoop dan ook dat alle leerlingen op vrijdag 11 juni zullen zeggen: Het was TOF!”

Op de Facebookpagina van TOF! word je op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen