Handboogsport in Dongen

Foto: Pixabay License/mickrh

Van oudsher is de handboogsport een tak van sport, die in Dongen vele beoefenaren kende. In de glorietijd kende Dongen liefst negen handboogsportverenigingen.

Sommige bestonden maar kort. De vereniging Onderling genoegen bestond het kortst. Deze vereniging werd opgericht in 1932 en werd na acht jaar in 1940 opgeheven. Waarschijnlijk zal de hectische tijd (crisis en de Tweede Wereldoorlog) hier debet aan zijn geweest. De vereniging was thuis bij café Vermeulen in de Tramstraat. De Broederkring uit Dongen-Vaart werd opgericht in 1874. Nog voor de eeuwwisseling (1898) werd deze vereniging alweer opgeheven. Slechts 24 jaar na de oprichting.

Ook het Wapen van Dongen had een handboogsportvereniging in huis. Deze had de mooie naam Het Gekroonde Hart. Deze sportclub werd opgericht in 1898 en werd na 25 jaar in 1923 opgeheven. Bij café De Hoop, daarna Aurora en nu de Stapperij richtte in 1893 een aantal liefhebbers de vereniging Burger Eendracht op. Deze vereniging bestond 29 jaar. Ze werd opgeheven in 1922. Bij café Den Hespel ging in 1900 Al Doende Leert Men van start. Deze vereniging hield het vol tot 1969 en heeft dus 69 jaar bestaan. De vereniging Eendracht Onder Ons bestond liefst 74 jaar. Ze bestond van 1898 tot 1972. De vereniging was thuis bij De Gouden Leeuw.

Oefening Kweekt kennis hield het bijna een eeuw vol. Liefst 95 jaar, van 1877 tot 1972 was deze vereniging actief in de handboogsport. Zij hadden hun banen bij café Achterberg. Twee verenigingen hebben de leeftijd van meer dan honderd jaar. Gloria Serano hield eveneens domicilie in café Achterberg van 1845 tot 1968. Het was de oudste vereniging van Dongen en hield liefst 123 jaar stand. Jammer dat deze vereniging verloren is gegaan. Er is nu nog één vereniging over. Dat is Tevredenheid. Deze vereniging is opgericht in 1865 en bestaat nu al 156 jaar. Voor zover nu bekend is Tevredenheid de oudste vereniging van Dongen. Bovendien de enige vereniging die de handboogsporttraditie in stand houdt. De vereniging heeft de thuishaven bij sportcafé ’t Vaartje in Dongen-Vaart. Het beschikt over binnen- en buitenbanen. Er kan dus onder alle weersomstandigheden geschoten worden. Zeker nu de coronamaatregelen zijn versoepeld. Hierdoor is het ook mogelijk om weer binnen de sport te beoefenen. Bij goed weer is het natuurlijk ook fijn om buiten de boog ter hand te nemen.

Reacties