Winkels en terrassen weer beetje terug naar ‘oude normaal’

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Alle winkels mogen vandaag hun deuren weer (beperkt) openen voor mensen die spontaan wat willen kopen. Nadat de winkels een kleine twee maanden alleen open waren voor winkelen op afspraak, kunnen klanten ook zonder reservering weer naar binnen.

Versoepelingen stap 1
De nieuwe maatregelen van 28 april horen bij de eerste stap van het openingsplan van het kabinet. De niet-essentiële winkels mogen maximaal één klant per 25 vierkante meter ontvangen, of twee klanten per verdieping in kleinere winkels. De versoepelingen gelden ook voor de markt. Daar mochten vooralsnog alleen levensmiddelen worden verkocht, maar nu kunnen bijvoorbeeld ook kleding- en cosmeticaverkopers hun kramen weer opzetten.

Funshopping
De niet-essentiële winkels zoals warenhuizen, tuincentra en kledingwinkels moesten midden december volledig dicht, tot 10 februari. Vanaf die dag mochten de winkels open voor het afhalen van bestellingen. Via de regeling bestellen en afhalen konden klanten online producten bestellen, om die vervolgens in de winkel op te halen. Om ‘funshopping’ te voorkomen, moest er minimaal 4 uur zitten tussen bestellen en ophalen.

Shopafspraak
Na drie weken ging de deur in de detailhandel nog wat verder open. “Het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen”, zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie waarin hij de versoepelingen aankondigde. Vanaf begin maart tot dinsdag konden klanten online of telefonisch 4 uur van tevoren een shopafspraak maken. De versoepelingen vanaf woensdag lijken op de winkelregels van voor de lockdown van 15 december. Verschil is wel dat er toen één klant per 10 vierkante meter naar binnen mocht.

Terrassen
Ook kan er vandaag na bijna een half jaar weer een biertje worden gedronken op het terras. Tussen 12.00 uur en 18.00 uur zijn er per buitenterras maximaal vijftig gasten welkom. Voor terrasbezoek moet wel worden gereserveerd.

“Heel klein lichtpuntje”
Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de heropening een “heel klein lichtpuntje”. Hoewel de meeste horecaondernemers er blij mee zijn, hebben ze niet allemaal een terras, zegt een woordvoerder. Bovendien zou het voor veel van hen niet rendabel zijn om voor etenstijd alweer te sluiten. En omdat er ook horecabazen zijn die het onverantwoord vinden om de terrassen te openen terwijl de besmettingscijfers hoog zijn, blijven sommige cafés ook vanaf woensdag nog dicht.

Anderhalvemeterregel
Om coronabesmettingen te voorkomen zijn per tafel maximaal twee mensen welkom, die ook 1,5 meter afstand moeten bewaren. Uitzonderingen zijn er voor personen uit hetzelfde huishouden, zij hoeven geen afstand te houden en mogen met meer dan twee gasten aan een tafel zitten. Bezoekers mogen alleen voor toilet- en garderobebezoek of om af te rekenen naar binnen. Daar moet dan wel een mondkapje op.

Uit eten
Eten en drinken mocht de afgelopen maanden worden afgehaald, maar wel binnen de perken van de avondklok. Volgens het openingsplan van de Rijksoverheid mag de horeca op 26 mei weer open voor mensen die uit eten willen. Of dat op dat moment verantwoord is, beslist het kabinet naar verwachting op 3 mei. Het wordt vandaag naar verwachting trouwens overwegend zonnig en zo’n 16 graden.

Op donderdag 6 mei wordt in het speciale huis aan huis magazine ‘Winkelen in Dongen, het kan weer’, uitgegeven door dongen.nieuws.nl, aandacht besteed aan deze mooie ontwikkelingen.

Reacties