DVVC TALENT ACADEMIE heeft een eigen kijk op “talent”

Foto:

Wat is natuurlijke aanleg en wat is talent? Al tientallen jaren proberen voetbalkenners hun vinger te leggen op het haast ongrijpbare fenomeen “talent”. Wat zou het mooi zijn als een test naadloos zou aangeven wie de topsporters van morgen gaan worden.

Tot op vandaag is dat onmogelijk. Volgens Yenal is een talent het eindproduct van 4 verschillende factoren:

  1. Natuurlijke aanleg
  2. Ontwikkeling
  3. Interne en externe invloeden/factoren (katalysatoren)
  4. Geluk/toeval

Voor voetbal heb je dus als eerste natuurlijke aanleg/gave (wat je bij je geboorte hebt meegekregen) nodig op sensomotorisch gebied. Dat zorgt namelijk voor balgevoel, coördinatie, visueel inzicht, lichaamsbesef en evenwicht. Zonder dat houdt het al meteen op en kun je beter iets anders gaan doen. Ten tweede moet je die natuurlijke aanleg ontwikkelen voor de voetbalsport. Dat gaat door oefening, training en door te leren. Hoe goed dat ontwikkel- of leerproces verloopt is weer afhankelijk van jezelf (bv qua fysiek, motivatie, gezondheid, leersnelheid, doorzettingsvermogen, ambitie) en van je omgeving (bv trainers, clubs, ontmoetingen, ouders). En als laatste speelt de factor geluk een rol. Woon je toevallig dicht bij een club met een goede jeugdopleiding en met goede jeugdtrainers. Raakt er een speler geblesseerd waardoor jij een kans krijgt. Word je ziek, krijg je een ongeluk. Speel jij de sterren van de hemel als er net een scout staat te kijken.

DVVC Talent Academie laat duidelijk zien dat talent geen vaststaand iets is, maar dat het een dynamisch proces is. De mate van talentvol zijn, kan dus gedurende het ouder worden zowel in negatieve als positieve zin veranderen. Als bepaalde katalysatoren (bijvoorbeeld motivatie, gezondheid, trainers, steun van de ouders,
doorzettingsvermogen) ontbreken, wegvallen, minder worden of juist opduiken dan verandert dat je mate van talentvol zijn. Dan zorgen die katalysatoren ervoor dat je je natuurlijke aanleg goed of minder goed ontwikkelt, waardoor je een meer of minder talentvolle voetballer wordt.

3 voorbeelden geven om dit te verduidelijken:

Een kind van 8 jaar is een groot talent, maar voetbalt in een klein dorp op een laag niveau en wordt daardoor niet gescout. Op zijn 9e verliest het kind zijn ambitie en interesse in voetbal, omdat een nieuwe trainer slecht training geeft en niet met kinderen kan omgaan. Het kind gaat daardoor minder oefenen (ook op straat), ontwikkelt zich minder goed en is op 11 jarige leeftijd teruggeworpen tot een gemiddeld talent. Uit frustratie stop het kind met voetbal op zijn 12e.

Een ander kind is buitengewoon getalenteerd op zijn 12e. Het kind hoort op dat moment bij de allerbeste voetballers van Nederland in de leeftijdsgroep. Het kind is gescout door een profclub en blinkt wekelijks uit. Het kind is echter ook vroegrijp, geboren in januari en een kop groter en veel sterker dan de rest. Op 16 jarige leeftijd is de speler echter qua lengte en kracht ingehaald door de andere voetballers. Ook is de speler alle fysieke voordelen kwijt en blijkt daarnaast technisch,
tactisch, mentaal en motorisch tekort te komen. Qua talent hoort de speler dan ineens niet meer bij de besten en is teruggevallen naar de gemiddeld getalenteerden of zelfs de groep eronder en wordt uit de jeugdopleiding gezet.

Een kind (normaal talent) valt al jaren buiten de selectieteams van zijn club ondanks zijn grote natuurlijke aanleg. Zijn trainers vinden het kind namelijk te klein en te licht, bovendien is het kind vaak geblesseerd wegens groeipijnen in de voet. Dan krijgt het team een andere trainer en deze denkt verder vooruit. De nieuwe trainer ziet wel potentie in de speler zitten en haalt de speler bij de selectie. De speler krijgt nu veel betere training en traint met betere spelers, hervindt de motivatie, gaat
extra oefenen en krijgt ook nog zijn groeispurt. Door die enorme ontwikkeling wordt de speler op zijn 17e alsnog gescout door een profclub.

Wij als DVVC Talent Academie proberen de juiste katalysatoren er uit te halen, om de spelers in de best mogelijke top sport omgeving zich te laten ontwikkelen. In een paar jaar tijd is de Talent Academie, ondanks Corona, een groot succes geworden! We merken dat er steeds meer vraag is naar een uitgebreide begeleiding van spelers in een omgeving waarin spelers het beste uit zich zelf kunnen halen. Niet alleen op voetbalgebied, maar ook op het gebied van persoonlijkheidsontwikkeling.

De DVVC Talent Academie kan voor de spelers en ouders hierin veel betekenen. We hebben een uitgebreid team met kennis op alle vlakken en dit team zal volgend seizoen nog meer gaan groeien. Zo hebben we nu voor 4 teams inmiddels 5 UEFA-C gecertificeerde trainers die verschillende trainingen verzorgen. Elk trainer krijgt of heeft een assistent-trainer die op zijn beurt weer in opleiding is of gaat bij de KNVB. Er zijn 8 niveau 3/4 stagiairs van de opleiding sport en
beweging betrokken bij de trainingen.

Voor volgend seizoen zijn we inmiddels weer in gesprek met 2 UEFA-B trainers en 1 UEFA-C trainer, want we willen stap voor stap groeien. Voor ieder team is een coördinator aangesteld. We houden daardoor korte lijntjes met de ouders. Naast voetbal gerelateerde zaken beschikt DVVC Talent Academie over de volgende specialisten:.

  • Functionele techniek, creativiteit en skills Nelson de Kok.
  • Coördinatie, Agility, wendbaarheid en Sensomotoriek Cees van Poppel.
  • Uithoudingsvermogen, korte duur, lange duur en looptechniek Atledo te Dongen
  • Medische toezicht, bodyanalyse, individuele trainingsprogramma’s, echografie, sportvoeding en snelle opvang bij blessures Fysiomore.
  • Keeperstrainer Boyd Elen (keeperstrainer van NAC Breda)

Zoals eerder aangegeven is er steeds meer interesse in onze filosofie. En dat is namelijk trainen in een omgeving met spelers die echt beter willen worden en komen om goed te trainen. Hierdoor sluiten regelmatig spelers aan om een paar weken op stage te komen bij ons. Nadat onze gehele technische staf heeft gezien of een speler, ongeacht welk niveau hij of zij speelt, over de juiste potentie, drive, motivatie, concentratie én omgeving beschikt om echt beter te willen worden dan pas beslissen we of iemand voor een intake aanmerking komt. We zijn niet op zoek naar spelers die toevallig goed kunnen voetballen, wij kijken naar het totaalplaatje!
Voor volgend seizoen willen we uitkomen met teams in de categorie U9, U10, U11, U12, U13 en U14 in de hoogst mogelijke leeftijdsklasse. Wij staan daarbij natuurlijk open voor gedreven gepassioneerde jongens en/of meiden .

Zou je het leuk vinden om een keer mee te trainen, mail dan naar [email protected]

Hopelijk kunnen we allemaal dit seizoen nog lekker voetballen en genieten tijdens de Regio Cup!

Reacties

Cookieinstellingen