De Brabantse arbeidsmarkt na 1 jaar corona

Foto: UWV

Wat waren de gevolgen van het eerste jaar van de coronacrisis op de arbeidsmarkt in Noord-Brabant? Het UWV deed hier onderzoek naar.

Aantal WW-uitkeringen gestegen
Door de eerste lockdown in maart vorig jaar vielen de werkzaamheden stil in sectoren als horeca, cultuur en sport & recreatie. Maar ook in de detailhandel en de sector vervoer en logistiek viel een groot deel van de werkzaamheden weg. In maart 2020 nam het aantal WW-uitkeringen dan ook toe, met 4% ten opzichte van februari 2020. De grootste stijging van 2020 vond echter plaats in april, toen het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant toenam met 16%. Ook in mei nam het aantal WW-uitkeringen nog licht toe. In de daaropvolgende maanden zorgden versoepelingen van de coronamaatregelen ervoor dat de snelle toename van het aantal WW-uitkeringen zich niet voortzette: in juni was er al sprake van een daling van 1%, waarna in juli het aantal WW-uitkeringen licht toenam.

Gedeeltelijke lockdown
In augustus en september daalde het aantal WW-uitkeringen weer. Doordat het aantal besmettingen weer toenam, werd er op 14 oktober 2020 een gedeeltelijke lockdown ingesteld. De maatregelen leidden niet direct tot een toename van het aantal WWuitkeringen: in Noord-Brabant bleven de WW-uitkeringen in oktober ongeveer gelijk, in november was er zelfs sprake van een daling van 2%. Ondanks de coronamaatregelen nam het aantal besmettingen steeds sneller toe. Daarom ging Nederland op 15 december 2020 in de strengste lockdown tot dan toe. In december steeg het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant met 3%, ten opzichte van november 2020.

Meer uitkeringen dan vóór corona
In januari 2021 steeg het aantal WW-uitkeringen in Noord-Brabant met 1% ten opzichte van de maand ervoor. In februari 2021 was er echter sprake van een daling van 1% op maandbasis. Eind maart 2021 telde de provincie Noord-Brabant 41.800 WW-uitkeringen. Dat was 1% minder dan in februari 2021 en een toename van 9% in vergelijking met maart 2020. Ook landelijk lag het aantal verstrekte WW-uitkeringen in maart 2021 1% lager ten opzichte van vorige maand. Ten opzichte van februari 2020 – de maand voor de eerste coronamaatregelen – werden er in maart 2021 13% meer WW-uitkeringen verstrekt in Noord-Brabant. Het WW-percentage in Noord-Brabant bedroeg in maart 2021 3,0%, dat is gelijk aan het landelijke WW-percentage.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen