Gemeente onderzoekt uitbreiding elektrische laadpalen

Foto: Pixabay License/MrsBrown

De gemeente gaat in kaart brengen op welke plaatsen al elektrische laadpalen staan en waar die in de toekomst mogelijk kunnen komen. Dat antwoordde wethouder Petra Lepolder op vragen van de VVD-raadslid Angela Horsten. Zij wilde wel eens weten welke visie de gemeente heeft op het plaatsen van laadpalen in de openbare ruimte. ‘Het aanbod van elektrische auto’s neemt toe en steeds meer mensen maken de overstap naar een elektrische auto’, verklaarde het raadslid haar vraag.

Door: Bernadette Klerx

Horsten was tegelijkerijtd enigszins bezorgd. ‘In verschillende berichten is te lezen dat er een tekort is aan publieke laadpalen en gemeentes worstelen met de vraag naar laadpalen. Ze plaatsen een laadpaal als de situatie zich voordoet zonder een beeld te hebben van de locaties en eventuele invulling en spreiding’, zo wist ze te melden. Wethouder Petra Lepolder herkende het probleem en liet weten dat op dit moment het beleid nog redelijk ad hoc is. ‘Als er nu een concrete aanvraag komt voor een laadpaal in de openbare ruimte, dan gaan we eerst kijken of er in de omgeving al voorzieningen zijn. Als dat niet het geval is, laten we een paal plaatsen door een bedrijf waarmee we een contract hebben’.
Maar de wethouder gaf meteen toe dat het tijd wordt voor een meer gestructurueerd beleid en dat daarmee ook al een begin is gemaakt.

‘Er komen inderdaad meer en meer elektrische auto’s. Op dit moment zijn we in kaart aan het brengen waar we al laadpalen in de openbare ruimte hebben en kijken we naar een goede spreiding. Het lastige is wel dat je een openbare parkeerplaats aan het aanbod onttrekt als je er een elektrische laadpaal neerzet. En ook openbare parkeerplaatsen moet je voldoende hebben. In sommige wijken is dit inmiddels al een heel spannende opgave aan het worden. Maar van de andere kant realiseren we ons dat we toch een keer die omslag moeten maken, want er komen steeds meer elektrische auto’s. We zijn er dus volop mee bezig maar het wordt best wel een heel traject.’

Reacties