Inwoners ’s Gravenmoer komen met eigen voorstellen voor landschap en haven

Foto:

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag  was het inpassingsplan van de Hoogspanningsverbinding 380 kV en de gevolgen daarvan voor ’s Gravenmoer het belangrijkste onderwerp.

Twee insprekers riepen de gemeente Dongen op om meer te doen aan de gevolgen van het inpassingsplan zoals er dat nu ligt en kwamen daar met een aantal uitgewerkte compensatievoorstellen voor het landschap en de haven van ’s Gravenmoer. Hieronder leest u de inspraakreacties

Bekijk het uitgewerkte voorstel (klik op de rode letters)

Toelichting inpassingsplannen landschap en haven + foto’s (1)

Inspraak gemeenteraad door J. Van Brekel

Voorzitter en leden van de gemeenteraad.

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om in te spreken over agendapunt 4 met betrekking tot het voorontwerp Rijks inpassingsplan Hoogspanningsverbinding 380 kV. Zoals u allen weet zal het verzwaarde tracé ten noorden van ’s Gravenmoer er definitief komen.

De bewonersgroep, waarvan de volgende spreker Johan Verschuren en ik, deel van uitmaken, is eind 2017 opgericht omdat de bewoners van ’s Gravenmoer totaal overvallen werden door het besluit van de gemeente m.b.t. het tracé van de hoogspanningslijnen. Daar is veel over gezegd en geschreven.

Het definitieve besluit omtrent de loop van de lijnen aan de noordzijde van ’s Gravenmoer is uiteindelijk door de minister in de zomer van 2019 genomen. De bewonersgroep heeft daarna, met uiteindelijk de steun van de gemeente en samenwerkende overheden enkele aanpassingen in het project weten te realiseren.
Het tracé zal naast de bestaande lijnen worden uitgebreid met nieuw te plaatsen masten – gelukkig van hetzelfde type. Zij zullen ’s Gravenmoer heel dicht passeren.
Het is een combinatie van lijnen die qua zwaarte en kracht van stroom, nog nergens in Nederland voorkomt. De masten zullen voor vele jaren zichtbaar zijn en helaas een negatieve invloed hebben op het landschap. En dit effect wordt ook door de landschapsarchitect, die werkt in opdracht van TenneT, onderkend.

In eerdere projectboeken van TenneT heeft de architect aangegeven dat het vanwege de hoogte van de masten (nml zo’n 65 meter,) dat het bijna onmogelijk is om ter plekke verzachtende en compenserende maatregelen te treffen. “De pijn van het landschap’ zal er zijn en blijven! Dus…elders moeten kwaliteits-vergrotende maatregelen getroffen worden. Begin vorig jaar heeft TenneT aangegeven met aanpassingsvoorstellen van het landschap te zullen komen.

De bewonersgroep heeft besloten proactief te zijn en dus niet te wachten op de plannen van TenneT. Medio vorig jaar hebben wij na een intensieve voorbereiding… voorstellen opgesteld. Voorstellen waarvan wij denken dat die de pijn voor de gemeenschap enigszins kunnen
verzachten.

En een belangrijk uitgangspunt van onze ideeen was natuurlijk dat het cultuurhistorisch verantwoord moet zijn. De bewonersgroep heeft voor de uitwerking van de plannen contact gezocht met Johan Verschuren, geen onbekende voor de gemeente, zeker als het gaat over bestemmingsplannen, groenstructuurplannen en de ecologische hoofdstructuur tussen Dongen en Tilburg.

Onze ontwerpplannen met voorbeeldfoto’s heeft u kunnen lezen in bijlage 2a. Johan Verschuren zal, als volgende spreker, een korte toelichting geven op onze suggesties. Naast de dorpsraad ’s Gravenmoer en de Heemkundekring kregen we ook steun van de wethouder en het college. Met aanvullende suggesties van de gemeente zijn de plannen in december 2020 verzonden naar TenneT.

Welnu voorzitter. Eind februari publiceerde TenneT het Projektboek 4 en het concept-landschapsplan. Nu blijkt dat in dit concept nauwelijks wordt ingegaan op onze voorgestelde maatregelen.

  • zo staat er in het concept niets beschreven over de opwaardering van het polderlandschap;
  • zo staat er niets genoemd over de verbreding en doortrekken van het Molenvaartje en het terugbrengen van elementen van de oorspronkelijke haven, gedempt in 1950.
  • zo wordt niet duidelijk welke bijdrage men wenst te leveren aan het project Platbuik en eerder heeft TenneT aangegeven dat er werkateliers georganiseerd zouden worden om ideeen met elkaar te kunnen bespreken. De bewonersgroep heeft zich daarvoor aangemeld. Maar daar wordt nu niet meer over gesproken en we lezen er niets meer over.

Nogmaals, de Gemeente heeft in december van het vorige jaar met veel enthousiasme onze voorstellen omarmd. Ónze voorstellen werden daarmee ook úw voorstellen. Dat deed en doet ons goed. De nu magere reactie van TenneT roept bij ons verbazing en bezorgdheid op.

In de brief aan het ministerie van Economische Zaken, schrijft het college onder het kopje Landschap/natuur belangrijke woorden over onze suggesties. Wij zijn van mening dat onze plannen integraal opgenomen moeten worden in het definitieve landschapsplan. Een krachtig signaal, waar wij volledig achter staan.

Voorzitter, ik ga afronden.
Wij vragen de gemeenteraad en het college het volgende:

  1. Een krachtig signaal af te geven aan de projectleiders van TenneT, waarbij u onze gezamenlijke voorstellen concreet onder de aandacht brengt:
  2. wij vragen u alles in het werk te stellen om de voorstellen gerealiseerd te krijgen, nú en in de toekomst.
  3. wij verzoeken u te bewerkstelligen dat wij in de beloofde werkateliers van TenneT de mogelijkheid krijgen onze suggesties te kunnen toelichten.
  4. En tenslotte Omdat de initiatieven ook een gezamenlijke actie zijn van de Dorpsraad en Heemkundekring verzoeken wij u ook hen in de brief, gericht aan het ministerie, te vermelden.

Voorzitter ik dank u voor uw tijd en aandacht.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Inspraak gemeenteraad door Johan Verschuren
Adviseur voor bewonersgroep 380kV, Dorpsraad en Heemkundekring ’s Gravenmoer

We hebben het gehele ’s Gravenmoerse buitengebied waar de nieuwe 380kV hoogspanningslijn moet komen verkend. Mitigerende maatregelen, zoals camouflage door bomen en hagen, zijn reëel onmogelijk. De woonwijk De Veertels grenzend aan natuurstrook ‘t Bieslant heeft nu al geen vrij uitzicht over de polder. De bewoners aan de Capelseweg willen hun verre uitzicht over de polder behouden.

Met het aanleggen van meer struik/boomhagen langs percelen, zoals in het concept-landschapsplan van Tennet wordt voorgesteld, is dus erg weinig mitigerende winst te behalen en wordt de openheid van de historisch open polder schade aangedaan. Het hart van de ’s Gravenmoerse polder ligt erg laag (± 0 NAP) en stroomde, voor de realisering van de Deltawerken zo’n 50 jaar geleden, toen er nog eb en vloed in het gebied was, bijna iedere winter onder water.
Aan de oostkant van de ‘s Gravenmoerse weg was zelfs een permanent moeras. Het was ook het zgn. schootsveld van retranchement De Veste in Waspik. (Zuider-Waterlinie). Hagen als kavelafscherming zullen hier nooit gestaan hebben. Naar onze mening moeten we ons hard maken voor mitigatie in de vorm van compensatie/ landschapsverfraaiing. We moeten gaan voor een win-winsituatie. We stellen voor te pleiten voor, van west naar oost:

1. enkele historische perceelshagen nabij De Dongerivier of aansluitend aan ’t Bieslant, Dit als directe natuurcompensatie van verloren te gaan groen.

2. een of twee kleine zgn. “overhoekjes” creëren langs de Wielstraat, Een zgn. “overhoekje” is een vergeten stukje grond met een paar bomen of struiken als herinnering aan de half gecultiveerde hooilandpolder van voor de ruilverkaveling.

3. nabij de hoogspanningslijnen een aantal sloten te verdiepen en te verbreden, Het zgn. watervoerend maken en naast deze sloten een teeltvrije zone te creëren. Er is de mogelijkheid om Agrarisch Natuurbeheer Stichting Slagenlandschap deze teeltvrije zones te laten inrichten als bloemrijke natuurzones.

4. de turf- en hooihaven weer zichtbaar te maken vanaf de Molendijk, De turf- en hooigeschiedenis van deze natte polder gaat steeds meer verloren. Perceelsloten verdwijnen ieder jaar. De oude haven is verworden tot een bijna onzichtbare sloot. Wij willen deze teloorgang tegengaan door de oude structuren op te waarderen. Dit is mogelijk door het herstellen van de turf- en hooistructuur. Dat houdt in: een nat raamwerk creëren van enkele open sloten, het herinrichten van het Molenvaartje en het zichtbaar maken van het overslaghaventje. Dit dus als één cultuur-historisch geheel.

5. project PLATBUIK. Een 1 hectare grote natte natuurparel tussen de Waspikseweg en de Margotweg, aansluitend op ‘t Bieslant. Dit gebiedje wordt zoveel mogelijk teruggebracht naar de tijd voor de turf- en hooicultuur. In het gebied worden natte biotopen gemaakt, bv. een nat schraal weiland dat extensief begraasd wordt door een paar schapen, koeien of paarden. Dit om weer leven in de nu saaie polder te krijgen. Door het gebied een brede, halfdiepe sloot met glooiende oevers welke beheerd worden ten faveure van waternatuur, bv. voor amfibieën, libellen en streekeigen waterplanten. De Platbuik is libellensoort. Het middengebied wordt plaatselijk opgehoogd met de grond uit de te graven sloot. Dit om gradiënten te creëren die voor een diversiteit aan planten nodig zijn.

Al deze 5 gewenste natuurcompensatie en mitigatievoorstellen moeten in hechte samenhang gezien worden. Zo wordt de eigen identiteit van deze polder behouden.

Met deze compensatie- en mitigatie maatregelen accepteren wij de nieuwe tijd, maar koesteren het verleden.


 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen