Raad zet vol in op landschapsplan voor hoogspanningslijn bij ’s Gravenmoer

Foto: Pixabay License/NickyPe

Dongen gaat een flinke vuist maken richting de minister van Economische Zaken om ervoor te zorgen dat de nieuwe 380 kV- elektriciteitsverbinding in ‘s Gravenmoer zo goed en fraai mogelijk ingepast wordt in het landschap.

De landschapsplannen en voorstellen die de Bewonersgroep s’Gravenmoer en de dorpsraad Klein-Dongen-Vaart daarvoor hebben gemaakt, moeten alsnog ongewijzigd opgenomen en uitgevoerd worden, vindt de gemeenteraad. De raad schaarde zich gisteren als één blok achter de wensen van de Bewonersgroep ’s Gravenmoer. Johan Verschuren en Jos van den Brekel van die bewonersgroep deden een dringend en hartstochtelijk beroep op de raad om ‘alles in het werk te stellen om hun plannen gerealiseerd te krijgen.’ En hun pleidooi miste geen doel. De gemeenteraad sprak unaniem en overtuigend zijn steun uit.

Door: Bernadette Klerx

Pijn van het landschap verzachten
‘De nieuwe hoogspanningslijn heeft een negatieve invloed op het landschap. Die pijn van het landschap zal blijven, maar wij hebben wel voorstellen gedaan om de pijn enigszins te verzachten. Tot onze grote teleurstelling is Tennet nauwelijks ingegaan op onze voorstellen. Hun magere reactie roept bij ons dan ook verbazing op’, liet Jos van den Brekel weten.

Die teleurstelling was er ook bij het College van B&W en de gemeenteraad. Maar zij gaan nu samen met de Dorpsraad Klein-Dongen-Vaart en de Bewonersgroep ’s Gravenmoer eensgezind de strijd aan om toch in ieder geval nog invloed uit te oefenen op het landschapsplan, want daarover kan de gemeente nog wel zijn zegje doen.

De gemeenteraad nam daarvoor unaniem een motie aan om de reactie van het College kracht bij te zetten en een extra sterk signaal richting de minister af te geven.
Daarnaast verzoekt de raad de minister ook met klem dat de Rijksoverheid blijvend intensief en zorgvuldig in overleg gaat met de gemeente, Bewonersgroep en Dorpsraad Klein-Dongen-Vaart over de inpassing van de lijn in het landschap. ‘Dat is zeker bij een project van zo’n grote omvang belangrijk’, vindt de raad.

Alle energie op landschap
De nieuwe hoogspanningsverbinding heeft de afgelopen jaren voor veel ophef en onrust in ’s Gravenmoer gezorgd. De minister heeft het tracé in september 2019 definitief vastgesteld. De zo gewenste ‘knikvariant’ waardoor de lijn verder van de dorpskern komt te liggen, was daarin niet opgenomen. De teleurstelling hierover was groot, maar is inmiddels weggeslikt en nu wordt vol ingezet op de inpassing in het landschap. En daarvoor had wethouder Eline van Boxtel veel waardering. ‘Ik vind het enorm knap dat de Bewonersgroep de knop heeft om kunnen zetten en dat ze nu hun energie vol inzetten op het landschapsplan. Ik heb inmiddels telefonisch contact gehad met Tennet en de plannen van de Bewonersgroep zijn bij hen goed bekend. Ze gaan kijken wat ze over kunnen nemen. Ik heb ook gezegd dat ik teleurgesteld ben dat mensen zo lang aan het lijntje worden gehouden. Voor mij is zelfs bijna het punt bereikt dat ik het onacceptabel vind en dat heb ik ze ook gezegd’.

Een voorstel van het het CDA om de ‘knikvariant’ toch nog niet als verloren te beschouwen maar alsnog op te nemen in het inpassingsplan, kreeg alleen de steun van D66 en de Ouderenpartij. ‘Dit is een gelopen traject’, vond PvdA-raadslid Martin Montens. ‘Daarom is dit overbodig. Laten we nu vooral vol inzetten op dat landschapsplan, want daar kunnen we nog wel iets aan doen.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen