Raad praat over inpassing nieuwe elektriciteitslijn in landschap

Foto: Pixabay License/NickyPe

Het Dongense College is nog steeds zwaar teleurgesteld dat de nieuwe 380 kV-elektriciteitsverbinding tussen Rilland en Tilburg er gaat komen zonder de door ’s Gravenmoer zo vurig gewenste ‘knikvariant’; die moest ervoor zorgen dat de elektriciteitsverbinding minder dicht tegen de dorpskern aankomt.

‘Het was een unieke kans om de leefbaarheid van ’s Gravenmoer niet onder druk te zetten’, vindt het College. Maar de minister heeft het traject in september 2019 definitief vastgesteld en daar is ook geen discussie meer over mogelijk. Het enige wat Dongen nog wel kan, is een reactie geven op het plan om de nieuwe verbinding zo goed mogelijk in het landschap in te passen. En dat gaat Dongen dan ook doen. Ze heeft al een voorstel voor een reactie op papier gezet. De gemeenteraad gaat die donderdag bespreken.

Door: Bernadette Klerx

Knelpunten
Het proces rondom de nieuwe 380KV-verbinding loopt al enkele jaren. De bestaande verbinding heeft zijn maximale capaciteit bereikt en daarom moet er een nieuwe bij komen. Niks doen is geen optie, want dan gaat in de toekomst het licht letterlijk uit. De nieuwe hoogspanningsverbinding loopt van het Rilland (Zeeland) tot Tilburg. Het tracé loopt grofweg via Bergen op Zoom, Roosendaal, Oud Gastel, Standdaarbuiten, Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek, Hooge Zwaluwe, Geertruidenberg, Oosterhout en ’s Gravenmoer naar Tilburg. Alle gemeentes, waterschappen en provincies op dat tracé hebben knelpunten aan kunnen geven.

Onrust: te dicht bij de dorpskern
En ‘s Gravenmoer was zeker ook een knelpunt, vonden althans veel bewoners. In het anders zo rustige kerkdorp brak de hel los toen het tracé bekend werd. De plannen zorgden voor veel onrust, angst en woede. Veel bewoners vinden dat de nieuwe hoogspanningsverbinding veel te dicht bij de dorpskern komt te liggen. Een al eerder in het leven geroepen Bewonersgroep pleitte daarom voor een extra ‘knik’ ter hoogte van het Molenvaartje richting Waspikse weg; daardoor kwamen beide verbindingen verder van de dorpskern. De haalbaarheid van die plannen was toen ook al een groot vraagteken, want netbeheerder TenneT liet al vrij snel weten dat de ‘knik’ te duur was in verhouding tot wat het oplevert .
Maar de Bewonersgroep ‘s Gravenmoer liet het er niet bij zitten, want volgens hen was verteld dat geld wel belangrijk was, maar geen doorslaggevende rol zou spelen. Voor hen stond het welzijn van de bewoners en het behoud van het fraaie landschap voorop.

Frustratie en angst
Naast onrust was er vooral ook veel woede en frustatie over de houding van de gemeente. De Bewonersgroep verweet de gemeente een lakse houding en toenmalig wethouder Bea van Beers kreeg er dan ook flink van langs. Zij had zich niet genoeg ingespannen om de ‘knikvariant’ als serieus alternatief in te brengen, vond de Bewonersgroep. Bovendien leefden er veel vragen over de veiligheid en aantasting van het landschap en was er angst voor de gezondheid: nog nergens is ervaring opgedaan met zo’n dubbele bundeling stroom.

Teleurstelling
Na een tumultueuze bijeenkomst in de Geubel, waarbij de emoties hoog opliepen, heeft het College van B&W in allerijl gesprekken gevoerd met de Dorpsraad en de Bewonersgroep en besloot alsnog ‘vol in te zetten op de knik-variant’. Dat leverde als resultaat op dat de knikvariant daadwerkelijk opgenomen werd in het advies aan de minister. De minister kreeg de wens van ’s Gravenmoer dus onder ogen. Maar daar is het dan ook bij gebleven. De ‘knikvariant’ heeft het niet gered. Tot grote teleurstelling van Dongen.

Inpassing in landschap
Wat rest is nu om ervoor te zorgen dat de dubbele kV- lijn zo goed mogelijk in het landschap wordt ingepast. Daarvoor is een zogenaamd Rijksinpassingsplan opgesteld. De gemeente is er blij mee dat de minister gekozen heeft voor een type vakwerkmast die goed aansluit bij de huidige vakwerkmasten. Zo wordt het landschappelijk gezien geen rommeltje. Maar verder overheerst vooral weer teleurstelling, want de gemeente is er helemaal niet over te spreken dat de plannen van de Dorpsraad Klein-Dongen-Vaart en de Bewonersgroep ‘s Gravenmoer in het inpassingsplan helemaal ontbreken. ‘ Vanwege de kwaliteit van de plannen en de toegevoegde waarde voor ‘s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart’ wil het College dat deze plannen alsnog in zijn geheel opgenomen worden.

Gezondheid monitoren
In de reactie vraagt de gemeente ook aandacht voor de gezondheid. Het Dongens College wil dat de de breedte van de magneetveldzones en de straling goed onderzocht en gemonitord worden. ‘Als na een reeks van jaren blijkt dat er geen verband is tussen straling en gezondheidseffecten, draagt dat bij aan het gevoel van veiligheid van inwoners’, schrijft het College in de reactie.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen