Voorbereidingen 60e Zomerspelen in volle gang, duimen maar….

Foto: Gertjan Stads/Pix4Profs

De voorbereidingen voor de 60e Zomerspelen zijn onlangs gestart met een digitale kick-off, die de Stichting Dongense Jeugdraad organiseerde voor de 300 vrijwilligers van dit enorm populaire Dongense evenement.

Thuisspelen
“We hopen erop, en gaan er vooralsnog gewoon van uit, dat Dongen van 23 tot en met 27 augustus kan genieten van de jubileumeditie van de Zomerspelen.” aldus bestuurslid Karlijn Agterberg. “In 2020 konden de 60ste Zomerspelen niet zoals gebruikelijk georganiseerd worden wegens de coronacrisis. “We hebben toen de Thuisspelen georganiseerd. Dat was veel werk en gelukkig ook een groot succes, maar we hadden natuurlijk allemaal liever de echte Zomerspelen meegemaakt.”

Positief
Vooralsnog ziet het er voor dit jaar een stuk beter uit. Als we minister de Jonge mogen geloven dan zou iedereen eind augustus ingeënt moeten zijn en dat zou dan betekenen dat Dongen een zo normaal mogelijke Zomerspelen zou moeten kunnen gaan beleven. “We hebben daar wel een positief gevoel over, dus daar gaan we voorlopig ook van uit” zegt medebestuurslid Meike van Loon. “Maar het is voor ons het allerbelangrijkste dat we in ieder geval alle Dongense kinderen een week lang kunnen laten genieten. Bij zaken als de opening en het afsluitende kampvuur hebben we traditioneel ook te maken met veel toeschouwers, zoals ouders, opa’s en oma’s en andere betrokkenen. Daar gelden in augustus wellicht nog andere regels voor, die aanpassingen aan het programma vereisen. Daar houden we dan ook rekening mee, maar we richten ons dus in eerste instantie vooral op het organiseren van een onvergetelijke Zomerspelen voor de kinderen.”

Het virus
Honderd procent zekerheid voor wat betreft de mogelijkheden en eventuele geldende maatregelen heeft de organisatie nog niet. Karlijn: “Je weet natuurlijk nooit hoe het virus zich verder ontwikkelt. We houden het scherp in de gaten en voeren ook regelmatig overleg met de gemeente Dongen en de Veiligheidsregio. Zij denken op een positieve manier met ons mee, maar het moet natuurlijk wel verantwoord zijn om zo’n groots evenement te organiseren. We zullen in de loop van het voorjaar de knoop doorhakken over hoe de Zomerspelen dit jaar gestalte gaan krijgen en natuurlijk houden we iedereen in Dongen daarvan op de hoogte.”

Voorbereidingen
Ondanks de onzekerheid gaan de voorbereidingen voor het evenement vooralsnog als vanouds verder. “Het verschil zit hem erin dat we nu alleen digitaal vergaderen in plaats van fysiek” zegt Meike. “ Dat vereist enige aanpassing maar het weerhoudt ons er zeker niet van om ervoor te zorgen dat we er helemaal klaar voor zijn als we groen licht krijgen.”

Duimen
In het meest positieve scenario kan Dongen zich dus opmaken voor een mooie viering van de zestigste editie van de Zomerspelen. “Dit mooie jubileum hebben we vorig jaar niet kunnen vieren zoals we wilden maar de draaiboeken voor de speciale jubileumactiviteiten liggen klaar, want die zijn vorig jaar volledig uitgewerkt. Als we een go krijgen, dan gaan we van de komende Zomerspelen dus een extra bijzondere editie maken. Dat wordt dus met zijn allen duimen.”

Reacties