Nieuwe bestrating Emmalaan ’s Gravenmoer is geen succes

Foto: CC0 Public Domain

Bewoners van de Emmalaan in ’s Gravenmoer moeten nog even wachten tot hun straat er weer netjes bij ligt. Dat werd duidelijk uit de antwoorden van wethouder Petra Lepolder op vragen van de Volkspartij Dongen.

‘Al enkele weken wordt er gewerkt aan de Emmalaan in ‘s Gravenmoer. Zowel de bestrating als het riool en de waterberging zouden worden aangepakt. Maar ondertussen ligt het werk alweer een tijdje stil. Wanneer kunnen de werkzaamheden hervat worden? En wanneer is de verwachting dat deze volledig zijn afgerond, want de mensen zijn die zandbak voor hun deur onderhand wel beu’, liet fractievoorzitter Denise Kunst weten.

Door: Bernadette Klerx

Daar kon wethouder Petra Lepolder zich alles bij voorstellen. ‘Want het is zeker niet fijn als je straat al zo lang open ligt’, zei ze. Maar ze legde graag uit hoe het zo ver heeft kunnen komen en wat nu precies de oorzaak is voor de vertraging.

Extra waterdoorlatende stenen
‘We hadden voor de bestrating gekozen voor een bijzondere soort baksteen die veel beter water doorlaat dan de normale steen. Dat hebben we gedaan om het water beter op te vangen bij hoosbuien die steeds vaker voorkomen. In de praktijk blijkt nu echter dat de ondergrond dit niet goed aankan, die raakt te snel verzadigd. We merkten dat eigenlijk pas goed toen de sneeuw van enkele weken geleden ging smelten; dat leverde spoorvorming op in de straat. En natuurlijk wisten we dat niet, want anders hadden we niet voor deze steen gekozen.

Terug naar af
We zijn toen gestopt met de werkzaamheden en hebben een andere zandlaag aangebacht zodat de ondergrond wat stabieler was. Maar dat blijkt ook niet te werken. We hebben nu nog een laatste onderzoekje gedaan en daarvan worden de resultaten elk moment verwacht. Als dat ook niks oplevert, dan gaan we terug naar af en leggen we er weer gewone stenen in, want we moeten op een geven moment toch de knoop doorhakken. Die bijzondere waterdoorlatende stenen gaan we dan leggen op plaatsen waar de ondergrond niet zo’n probleem is.

Niet blijven tobben
Wanneer het werk helemaal klaar is, durf ik niet te zeggen, want als we andere stenen moeten leggen, moeten die eerst weer besteld worden. Maar we nemen begin volgende week wel een definitief besluit over hoe we nu verder gaan, want we kunnen niet blijven tobben.’


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen