Convenant biedt mensen met schulden zekerheid

Foto: Pixabay License/Chronomarchie

Per 24 maart gelden er nieuwe regels voor bewindvoerders die zich in Dongen, Heusden, Loon op Zand en Waalwijk ontfermen over mensen met schulden. Gemeenten en bewindvoerders tekenden een convenant waarin ze afspreken nóg beter voor cliënten te zorgen.

Bewindvoerders nemen de controle over jouw geld over als je zelf niet meer uit de schulden weet te komen. Ze onderhandelen met schuldeisers en regelen je zaken zodat je na verloop van tijd definitief van je schulden verlost bent. De mensen die dit convenant tekenen, kennen we als gemeenten als betrouwbaar. Je hoort ook wel eens van mensen die betalingsproblemen hadden en die, door een onbetrouwbare bewindvoerder, juist met nóg grotere schulden achterbleven. Dát gaat als je met ondertekenaars van dit contract in zee gaat niet gebeuren.

Hulp op maat
In het convenant spreken deelnemers onder meer af dat iedere cliënt hulp op maat krijgt. Dat klinkt logisch, maar soms zag je dat een bewindvoerder iemand onder curatele stelde en ‘bewind ging voeren’ waar budgetcoaching toereikend was geweest. Zo grijp je veel dieper in iemands leven in dan nodig is, dat is niet eerlijk. De afspraak is nu dat de bewindvoerder die lichtere gevallen ‘teruggeeft’ aan de gemeente en daarvoor een redelijke vergoeding krijgt.

Het hebben van schulden heeft een enorme impact. Dat is bijna niet voor te stellen tot je het zelf meemaakt. Het is enorm belangrijk dat we dit goed regelen. Het stille leed van mensen die de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt krijgen moet zo snel mogelijk worden opgelost. Lijd niet in stilte en eenzaamheid, meld je bij de gemeente Dongen. Jouw probleem is groot genoeg om ermee bij ons aan te mogen kloppen. Niemand in Dongen staat er alleen voor.

Oproep bewindvoerders
Bent u bewindvoerder en wilt u onderdeel van het convenant uitmaken? Kijk eerst of u bent aangesloten bij één de deelnemende brancheverenigingen. Ben u dat niet, neem dan contact op met de gemeente. Dit kan via een mail naar [email protected].

Reacties