Geldmaat nu ook beschikbaar op Hoge Ham 85

Foto: geldmaat.nl

Deze week is de de nieuwe geldmaat geplaatst bij de voormalige ABN-AMRO bank aan de Hoge Ham 85

Gele Geldmaat
De nieuwe gele geldautomaten van Geldmaat zie je steeds vaker in het straatbeeld. Ook in Dongen zijn de beschikbare geldautomaten omgebouwd naar een gele Geldmaat, het gezamenlijke netwerk van de Rabobank, ING en ABN AMRO. Dongen telt nu vier geldmaten waar geld opgenomen kan worden. Deze staan aan de Hoge Ham 85 (voormalige ABN AMRO bank), Hoge Ham 154 -156 (Bruna), Looiersplein 30 (CIGO) en Looiershof 1 (Albert Heijn). De geldmaat aan de Hoge Ham 85 is de enige die in de buitenlucht geplaatst is. Deze is dagelijks (ook op zondag) beschikbaar van 7.00 – 23.00 uur. De overige drie zijn in een winkel geplaatst en het gebruik daarvan is daarmee gebonden is aan de openingstijden van de betreffende winkel. De automaten in Dongen zijn alle voorzien van spraakondersteuning. Hiermee zijn ze ook bruikbaar voor mensen met een visuele beperking zoals blinden en slechtzienden.

Aangepast scherm
De geldmaten zijn niet alleen uitgebreid met een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn helemaal aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. Na het insteken van een oortelefoon wordt op de geldmaat per scherm een instructie gegeven over de acties en opties op dat betreffende scherm. Bovendien worden speciale schermen met een hoger contrast weergegeven. De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere malen getest door leden van de Oogvereniging, met als resultaat een geldautomaat die het iemand met een visuele beperking mogelijk maakt om zelfstandig geld op te nemen.

Oogvereniging
De introductie van de spraakondersteuning was een grote wens van de Oogvereniging. Zij zijn de belangenbehartiger van alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Luuk-Jan Boon, directeur bij de Oogvereniging, licht toe: “Zelf geld op kunnen nemen, het is voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is het echter niet voor mensen met een visuele beperking. Geldautomaten zonder spraak kunnen ze niet bedienen, want hoe weet je welke keuze je moet maken als je het scherm niet kan lezen? We zijn daarom heel blij met de introductie van geldautomaten met spraak. Mensen met een visuele beperking kunnen nu, net als iedereen, zonder hulp geld opnemen.” Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer 2.000 geldmaten met de spraakfunctie verspreid over heel Nederland.

Reacties