Diarree bij je hond: wat moet je doen?

Foto:

Ingezonden Je hond heeft diarree. Dat hoeft niet direct iets te zijn waar je van schrikt. Iedere hond kan af en toe last hebben van diarree, dus als hondeneigenaar hoef je je niet meteen zorgen te maken.

Maar is het vaker dan één keer, dan is het verstandig goed op je hond te letten en mogelijk te laten onderzoeken. Lees hier meer over diarree bij honden, wat de oorzaken zijn en hoe je dit kunt behandelen. Want iedere eigenaar wil dat zijn of haar hond diarree vrij door het leven kan.

Diarree bij de hond: acuut of chronisch
Als een hond diarree heeft, betekent dit dat er iets in het lichaam niet goed zit en dat het lichaam dit probeert kwijt te raken. Heel vaak komt diarree door een virusinfectie van de darmen ontstaan door parasieten of een bacterie. De darmwand kan hierdoor niet goed vocht opnemen waardoor het in de darm blijft. Hierdoor wordt de ontlasting dunner. Soms moet een hond er ook bij overgeven, heeft hij minder eetlust of zie je dat hij gewicht verliest. Bij honden komen twee vormen van diarree voor: acute en chronische.

Acute diarree
Deze vorm ontstaat heel plotseling, maar duurt meestal niet langer dan ongeveer een week. Deze vorm kan diverse oorzaken hebben. Dit kan een bacterie, virus of parasiet zijn, maar je hond kan ook iets verkeerds hebben gegeten (bijvoorbeeld bedorven voedsel).
Het kan ook zijn dat je hond iets geks heeft ingeslikt, bijvoorbeeld plastic.

Chronische diarree
Chronische diarree bestaat ook. Hiervan is sprake wanneer het langer dan tien dagen duurt of wanneer het regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks) terugkomt. Als de diarree heel erg dun is en je hond erbij moet overgeven, dan heet dit dunne darm diarree. Je hond moet dan ook vaker dan driemaal per dag. Het heet dikke darm diarree als je hond veel aandrang heeft, maar steeds hele kleine beetjes slijmerige, dunne ontlasting heeft, vaak met wat bloed. Je hond kan het ook niet ophouden en heeft dan ongelukjes in huis.
Oorzaken van chronische diarree kunnen onder andere zijn:

  • – Een bepaalde bacteriële infectie;
  • Een allergie voor (iets in) zijn voedsel (of een intolerantie voor iets);
  • Niet goed werkende organen zoals lever, alvleesklier of hart;
  • Stress
  • Onderliggende andere chronische ziekte

Hoe behandel diarree bij honden?
Bij acute diarree moet je als eerste naar het gedrag van je hond kijken. Is hij verder in goeden doen, eet en drinkt hij, dan kun je het even aankijken. Natuurlijk kun je de hond ook goede probiotica geven zodat de darmflora hersteld wordt. In veel gevallen is dit een goed middel bij diarree, of zelfs bij constipatie. Dit doordat het de darmflora herstelt en daarmee ook de ontlasting verbetert. Is je hond niet actief en eet of drinkt hij niet? Ga dan wel langs de dierenarts. Diarree veroorzaakt namelijk uitdroging en dat kan gevaarlijk zijn. Wanneer de energie ontbreekt is dit vaak een indicatie van een onderliggend probleem. Ook bij chronische diarree kun je denken aan het geven van probiotica, maar kijk ook of er onderliggende problemen zijn, zoals bijvoorbeeld verkeerde voeding of infecties. Bij twijfel is het altijd verstandig een dierenarts te raadplegen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen