Boekopdracht inleveren? De bak in!

Foto: Bart van Kerkhof

Het coronavirus als spelbreker voor het inleveren van een fysieke boekopdracht? Mooi niet, moet docente Nederlands Marlies Schellekens van het Cambreur College in Dongen hebben gedacht. En dus werd een coronaproof oplossing bedacht: inleveren in een kofferbak in de buitenlucht.

Jaarlijks krijgen de eerste- en tweedejaars vmbo-leerlingen van de 38-jarige Schellekens rond deze tijd een speciale opdracht mee in het kader van fictieonderwijs. Een samenvatting schrijven en een mening vormen over een boek, maar dan net even wat anders: een boekendoos. Benodigdheden? Een schoenendoos en een creatieve geest. Het is immers de bedoeling de doos fraai te versieren met plaatjes en ook zoeken leerlingen tien voorwerpen uit die betrekking hebben op het boek. Degenen die wat minder scoren op andere vakonderdelen kunnen zo het onderste uit de ‘doos’ halen om hun punt op te vijzelen. Dat blijft nu ook dit jaar mogelijk, ondanks alle coronabeperkingen.

Nadat bekend werd gemaakt dat de middelbare scholen tot zeker maart dicht zouden blijven, broedde Schellekens op een oplossing. Dit omdat de deadline al vaststond op 22 februari, vertraging onwenselijk zou zijn en een beoordeling op basis van foto’s lastig. Uiteindelijk werd een oplossing aangedragen bij de teamleiding, maar deze moest eerst met de directie overleggen. Uiteindelijk gaf deze haar fiat: datgene wat ze voor ogen heeft mag.

En dus leveren vandaag en morgen elke tien minuten twee leerlingen hun boekendoos in. Vóór de school, in de kofferbak van de auto van hun docent. Zo kunnen de leerlingen met een gerust hart afstand doen van hun creatieve werkje en hebben ze wellicht nog voordat ze weer naar school mogen een voldoende voor Nederlands op zak.


 

Reacties