Sneltesten voor stembureauleden Dongen tijdens verkiezingen

Foto:

Op 15, 16 en 17 maart openen stembureaus in Dongen de deuren voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat het voor kiezers veilig is om te stemmen en het voor stembureauleden veilig is om hun werk te doen in de stembureaus.

Gemeente Dongen kiest voor extra veiligheid en heeft daarom geregeld dat alle leden van het stembureau op de dag dat zij werken een corona-sneltest kunnen doen. Burgemeester Marina Starmans: ‘We doen er alles aan om de verkiezingen veilig te laten verlopen. De gezondheid van de inwoners van Dongen, ’s Gravenmoer en Klein-Dongen-Vaart en van de stembureauleden staat voorop. Door de stembureauleden een corona-sneltest te laten doen, voordat zij aan de slag gaan op het stembureau, verkleinen we de kans op verspreiding van het virus.’

Niet verplicht
De corona-sneltest wordt aangeboden aan alle voorzitters, stembureauleden en tellers die komen werken op één van de stembureaus op 15, 16 of 17 maart. Het doen van de sneltest is niet verplicht en is dus op vrijwillige basis. Alle stembureauleden doen wel een gezondheidscheck conform de landelijke richtlijnen. Dit zijn vragen die zij voor zichzelf moeten beantwoorden.

Druktemeter en extra stembureauleden
In de stemlokalen worden maatregelen getroffen zodat kiezers hun stem veilig kunnen uitbrengen. Zo is in ieder stemlokaal een extra stembureaulid aanwezig die kijkt of het niet te druk wordt en of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Dongen zet daarnaast ook druktemeters in. Kiezers kunnen online vanuit huis via een website inzien of het druk is op het stemlokaal en ervoor kiezen te wachten of ervoor kiezen naar een ander stembureau te gaan. Ook de basisregels zoals 1,5 meter afstand, het dragen van een mondneuskapje en het desinfecteren van de handen worden die dag nageleefd. Ook ontvangen kiezers voorafgaand aan de stemming een gezondheidscheck met vragen die zij voor zichzelf moeten beantwoorden.

Andere mogelijkheden om te stemmen
Om te zorgen voor zoveel mogelijk spreiding van de stemmers zijn twee stembureaus in Dongen ook geopend op 15 en 16 maart. Het gaat om het stembureau op het gemeentehuis en bij V.V. Dongen. Deze dagen zijn vooral bedoeld voor kiezers die behoren tot de risicogroepen en extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Kiezers die 70 jaar, of ouder zijn, op de dag van de stemming kunnen vanaf 10 maart per brief stemmen. De stem kan dan worden opgestuurd per post of in één van de speciale brievenbussen worden gedaan verspreid over Dongen. Nadere informatie hierover volgt. Net als ieder jaar kan een kiezer ook een andere kiezer machtigen de stem voor hem uit te brengen. Dit jaar mogen kiezers drie in plaats van twee machtigingen aannemen.

———————————————————————————————————————

 

Reacties