Gemeenteraad akkoord met nieuw bestemmingsplan JAL-terrein

Foto:

De gemeenteraad heeft tijdens de veragdering van donderdag 28 januari het nieuwe bestemmingsplan vastgesteld voor het terrein van de voormalige JAL-schoenenfabriek aan de Sint Josephstraat in Dongen.

Het bestemmingsplan is herzien om woningbouw op deze unieke locatie mogelijk te maken. Hazenberg Bouw B.V.  gaat het rijksmonument en het beeldbepalende gebouw onder de projectnaam ‘Achttien81’ een nieuwe bestemming geven. In het Rijksmonument komen loft appartementen waarin het industriële karakter van het gebouw zichtbaar blijft. Tussen het authentieke industriepand en natuurgebied De Bergen worden achttien twee-onder-een-kapwoningen met een tuin gerealiseerd. “Gelegen nabij de dorpskern wordt dit een unieke plek om te wonen” aldus Hazenberg in een persbericht.

Tegenstellingen als harmonieus geheel
Op de speciaal voor het project ingerichte website https://www.achttien81.nl/  meldt Hazenberg verder: “1881 was het jaar dat de JAL-fabriek werd opgericht. Nu is het tijd om er nieuw leven in te blazen. De fabrieksgebouwen met hun bakstenen gevels, stalen constructies en betonnen vloeren staan met trots tussen eeuwenoude bomen en glooiend groen, grenzend aan het stuifzand van De Bergen. In de herontwikkeling van het JAL-terrein blijven de karakteristieken van zowel het industriële verleden als het natuurgebied behouden. Tegenstellingen vormen hier een harmonieus geheel: uiteenlopende woonvormen, van loft tot nieuwe 2 onder 1 kapwoning, met liefde voor het verleden als gemeenschappelijke deler. Dat wordt Achttien81.”

Beeldmateriaal Hazenberg Bouw B.V.

P

Reacties