Nieuwe informatie vaccinatie Dongenaren

Foto: Pixabay License/wir_sind_zwei

Morgen (donderdag 28 januari 2021) wordt begonnen met de vaccinatie van bewoners van stichting Mariaoord en verpleeg- en verzorgingshuis Mijzo Dongepark (voorheen de Volckaert). Zo’n 300 bewoners krijgen een prik ter bescherming tegen het coronavirus. De prik zal ter plaatse worden gegeven door medewerkers van Mijzo.

Voor de bewoners van Mijzo die nog een eigen huisarts hebben, bijvoorbeeld degenen die wonen in een aanleunwoning, geldt dat zij later zullen worden geprikt. Ook deze vaccinatie zal worden gedaan door medewerkers van Mijzo, in overleg met de huisarts.

Zelfstandige wonende Dongense ouderen
Inwoners van de gemeente Dongen van 80 jaar en ouder die nog zelfstandig wonen, krijgen op korte termijn een brief van de eigen huisarts. Daarin worden ze uitgenodigd om een prik te halen voor de Covid-19 vaccinatie. De 80+’ers kunnen bij de huisarts een eigen keuze aangeven. Óf ze gaan naar de vaccinatielocatie in Waalwijk die voor de regio is ingericht. Daar wordt vanaf komende week begonnen met het vaccineren van het Pfizer-vaccin. Óf ze kiezen ervoor om de huisarts de prik te laten zetten. Dat kan dan in Dongen. Dat gebeurt dan wel met een ander vaccin dan het Pfizer. Afhankelijk van de beschikbaarheid van dat vaccin, zal een afspraak worden gemaakt. Het kan zijn dat het enige tijd gaat duren voor er dan een afspraak voor vaccinatie kan worden gemaakt. Toelichting verschil in vaccin Het Pfizer-vaccin wordt opgeslagen en getransporteerd in diep bevroren toestand en mag niet warmer worden dan min 70 graden Celsius. Wordt het wél warmer dan neemt de kans op schade aan het rna-bestanddeel van het vaccin toe. In Waalwijk zijn daarvoor speciale voorzieningen getroffen. De huisarts beschikt daar niet over, vandaar het verschil in vaccinatiemiddel.

Antwoord op vragen van college
Deze nieuwe informatie heeft de gemeente Dongen ontvangen van de GGD Hart voor Brabant. Het college had hierom gevraagd omdat B&W vonden dat er voor Dongenaren teveel onduidelijkheden waren nadat de GGD vorige week zeven nieuwe locaties voor vaccinatie in de regio bekend maakte. Daar zat sportcomplex de Salamander niet bij, terwijl deze locatie was aangemeld door de gemeente Dongen als mogelijke priklocatie voor de regio.

Geografische spreiding
GGD Hart voor Brabant meldt dat voor een goede geografische spreiding ervoor gekozen is om nieuwe vaccinatielocaties te openen in Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Oss, Boxmeer, Uden en Waalwijk. In Veghel is al geruime tijd een vaccinatielocatie.

Waalwijk
Dat betekent dat Dongenaren, in elk geval voorlopig, naar Waalwijk zullen moeten voor de vaccinatie. Of De Salamander in een latere fase nog wel in beeld komt als (lokale) locatie voor vaccinatie, hangt af van een aantal ontwikkelingen, zoals de beschikbaarheid van vaccins en welke soorten.

Automaatje Dongen / bureau regiovervoer
Vervoersservice Automaatje Dongen biedt hulp aan oudere Dongenaren die een oproep hebben gehad voor een coronavaccinatie, maar die geen vervoer hebben om bij de locatie te komen. Daarvoor kan contact worden opgenomen met Stichting Welzijn Ouderen Dongen, via telefoonnummer 0162- 375 296. Inwoners die een Wmo-pas hebben, kunnen zich ook melden bij het bureau regiovervoer. Het college vindt het belangrijk dat Dongenaren zoveel mogelijk worden ondersteund bij het vervoer naar de vaccinatielocatie, zodat daar geen drempel ontstaat

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen