CNC frezen versus handmatig frezen: wat is beter?

Foto:

Ingezonden Als je een product of onderdeel wilt maken dan kun je hiervoor diverse productietechnieken gebruiken. Een 3D print laten maken is bijvoorbeeld een mogelijkheid, maar in sommige gevallen is het beter om voor een andere methode te kiezen.

Frezen zou onder andere beter kunnen zijn. Deze technologie kan op twee manieren uitgevoerd worden. Zo kun je kiezen voor CNC frezen, waarbij CNC staat voor Computer Numerical Control. Met andere woorden, eigenlijk doet een computer al het werk voor je. Bij handmatig frezen is dit niet het geval, jij doet juist alles met je eigen handen. Hieronder kun je meer lezen over deze twee varianten, waarbij ook de voordelen uitgelegd zullen worden.

CNC frezen
CNC frezen is geavanceerder dan handmatig frezen en biedt zoals verwacht veel verschillende voordelen voor zowel de verspanende onderneming als de klanten die de productie van hun onderdelen uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. CNC machines zijn bijvoorbeeld ongelooflijk nauwkeurig en kunnen veel onderdelen met dezelfde afmetingen en dikte reproduceren. Ze zijn sterk afhankelijk van autonoom machinaal bewerken. Dit elimineert menselijke fouten. Menselijke tussenkomst is bovendien zeer minimaal met CNC frezen. Er is niet zoveel vaardigheid en ervaring vereist om de draaibank te gebruiken en kwaliteitscomponenten te produceren. Hierdoor zal er minder arbeid nodig zijn, waardoor de kosten van het project zullen dalen. Een ander groot voordeel van CNC freesmachines is dat ze steeds hetzelfde product kunnen produceren. Bij CNC frezen zijn de afmetingen in alle componenten tot in de kleinste afmetingen vergelijkbaar. Een hoge productie is bovendien zonder twijfel mogelijk.

Handmatig frezen
Hoewel CNC frezen in de meeste bedrijven en zelfs voor sommige klanten de voorkeur geniet, zijn er enkele toepassingen en situaties die het meest geschikt zijn voor handmatig frezen. Het heeft dan ook een groot aantal voordelen. Zo kosten in tegenstelling tot CNC freesmachines handmatige machines niet zo veel. Ze hebben niet zoveel onderdelen of ruimte nodig om te werken, waardoor ze de voorkeur genieten voor bedrijven die net beginnen. Met handmatig frezen is de tijd die nodig is om een onderdeel te produceren bovendien korter. De benodigde stappen zijn niet zo veel als bij CNC frezen, dus het gereedmaken van een stuk kost meestal minder tijd. Om CNC-draaibanken te laten werken is er veel programmering nodig om de machines goed te laten werken. Met handmatig frezen hoef je je helemaal geen zorgen te maken over programmeren.

 

Reacties