Proef met gft-containers bij hoogbouw gestart

Foto:

Uit handen van wethouder Jansen ontvingen donderdagochtend bewoners van Dongepark de eerste gft-pakketten van de gemeente Dongen. Hiermee is de proef met gft-containers bij hoogbouwlocaties symbolisch gestart.

Vanaf vrijdag 22 januari staan er tien gft-containers bij zes hoogbouwlocaties in Dongen. Bewoners van deze hoogbouwlocaties kunnen hierdoor voortaan hun gft gescheiden aanbieden en dat scheelt enorm in de hoeveelheid restafval.

Een groot deel van het restafval dat nu wordt opgehaald bestaat uit gft. Gft staat voor groente, fruit en tuinafval. Dat is zonde, want als dit goed wordt gescheiden, worden hier weer nieuwe grondstoffen van gemaakt zoals compost en groen gas. Bewoners van een hoogbouwwoning in de gemeente Dongen hadden tot nu toe nog geen aparte inzamelmogelijkheid voor gft.

Gft-proef bij hoogbouw
Deze eerste tien gft-containers zijn een proef. In Dongen komen containers bij Dongepark, in de Rijnstraat en in de Angerstraat/Dahliastraat. In ‘s Gravenmoer komt er één aan de Kerkebosdreef en één in de ‘s Gravenhoven. In Klein-Dongen-Vaart komen geen gft-verzamelcontainers omdat daar geen hoogbouw staat.
Wethouder Jansen: “De uitrol van de gft-verzamelcontainers is één van de veranderingen in ons afvalbeleid. De service op inzameling van grondstoffen verhogen we, waardoor het scheiden van afval nog makkelijker wordt. We horen over een paar weken heel graag hoe het sorteren van gft gaat.”

Gft-pakket zorgt voor goede start
Alle bewoners van een hoogbouwwoning bij één van de proeflocaties krijgen een gft-pakket cadeau. Hierin zit een gft-prullenbakje voor in de keuken, een rol biologisch afbreekbare prullenbakzakken en een informatiefolder over het scheiden van gft. Hiermee kunnen ze gemakkelijk een start maken met het scheiden van hun gft.

Evaluatie gft-proef en aantal inworpen
Na drie maanden wordt de proef geëvalueerd. Daarna worden in de rest van Dongen bij alle hoogbouwlocaties gft-containers geplaatst. In oktober wordt nog een keer onderzocht hoe het gaat met de inwoners waar de eerste tien proefcontainers zijn geplaatst. Zijn de inwoners helemaal gewend aan het gft-scheiden? En hoeveel inworpen hebben ze nog over? Met die informatie wordt beoordeeld of 39 inworpen voldoende zijn. Daarna wordt het aantal inworpen voor 2022 bepaald.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen