Vaortse Kloekers 55 jaar

Foto:

Carnavalsvereniging De Vaortse Kloekers werd op 24 november 1965 opgericht. Dit betekent dat de vereniging dit jaar 55 jaar bestaat.

De veeniging is vanaf het begin thuis in het Kloekerskot (Café ’t Vaartje in Dongen-Vaart). Het doel van de vereniging werd destijds als volgt geformuleerd: “Leut en plezier te brengen op Dongenvaart en daardoor meer leven in de brouwerij te brengen. Tevens de mensen van de Vaart en Klein-Dongen, tijdens de carnavalsdagen, uit hun dagelijkse sleur van eten, werken en slapen te halen. Dit zullen wij proberen te doen door het organiseren van carnavals-avonden.”.

Na 55 jaar is de vereniging nog steeds actief. Al in de zestiger jaren reden de Kloekers mee in de optocht. Eerst met een grote kloek met kuikens er onder. Daarna volgden nog wagens met als thema’s De Vaart boort naar aardgas en de rellen op de dam. Als laatste reden de Kloekers rond met een boerenkar. Daarna werd een tijd niet met de optocht meegedaan. In begin van de 90-er jaren, naar aanleiding van het 25-jarig bestaan, werd opnieuw met de optocht meegedaan. Vanaf 1991 werd weer meegereden in de grote optocht. Ook met de kinderoptocht werd een tijdje meegereden. Tot op de dag van vandaag werd er jaarlijks aan de grote optocht deelgenomen. Ieder jaar staat er een prachtige wagen en is er al menige eerste prijs behaald. Zie hiervoor ook de site van de Kloekers

Er is echter meer dan de optocht. Het doel van het eerste uur: Mensen uit hun dagelijkse sleur halen is nog steeds van kracht. Zo organiseren de Kloekers feestavonden, onder meer rond elf-elf en halfvasten. Ook tijdens de carnaval zijn er tal van activiteiten. Als eerste begonnen de Kloekers met het aanbieden van gratis peeënstamp op maandag met carnaval. Ook de play-back is al jaren een succes. Wat te denken van het bouwersbal op zaterdag met carnaval. Na het opbouwen van de wagen verzamelen de bouwers zich op zaterdagmiddag in het Kloekerskot om de carnaval in te luiden.

Ook zijn er tal van andere activiteiten, zoals de fietstocht (meestal begin juli), het twee-jaarlijkse uitje en de Vlaamse markt (eind januari). Ook aan activiteiten van de Peeënstekers wordt regelmatig meegedaan. Vermelding verdient zeker dat Kloeker John van Gils afgelopen carnavalsseizoen gekozen is tot Pee van ut jaor

Door de coronacrisis zijn allerlei activiteiten afgelast. Ook de Peeënstekers hebben een streep gezet door de traditionele carnavalsactiviteiten. Slechter kun je het in een jubileumjaar niet treffen. Er was in november in het kader van het 55-jatig bestaan onder meer een grote feestavond gepland. Helaas kon deze niet doorgaan.

Het bestuur is immer creatief. Mooi is dat alle Kloekers in december thuis een jubileummok kregen aangeboden. Deze was bovendien gevuld met pepernoten. Een steuntje in de rug voor de leden in deze moeilijke tijd. Dit werd door de leden geweldig gewaardeerd. Het bestuur hoopt dat het mogelijk is om het jubileumjaar op gepaste wijze af te sluiten. Het coronavirus zal echter eerst teruggedrongen moeten worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen