Regionale CO2 deal Podotherapie van der Kaa en Natuurlijk Tomaat

Foto:

Op 16 december heeft Podotherapie van der Kaa een regionale CO2 deal gesloten met biologische kwekerij Natuurlijk Tomaat – boerderijwinkel Natuurlijk Henriëtte uit Dongen. De biologische kwekerij legt door middel van bodemkoolstof CO2 vast voor van der Kaa. In verband met de Corona beperkingen is in een videocall in bijzijn van Rabobank Tilburg en Power-ED de deal ondertekend.

Eerder dit jaar nam van der Kaa deel aan een Rabobank traject gericht op duurzaam ondernemen. Het traject is door Power-ED begeleid en leidde voor van der Kaa tot actie om de CO2 uitstoot van hun vervoer vanuit 6 vestigingen te compenseren. Directeur Joseph van der Voorn: “We zijn ons nu bewust van onze CO2 uitstoot en willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. We maken ons vervoer CO2 neutraal door over te schakelen op elektrisch vervoer. We hadden al een hybride auto, inmiddels rijden er twee elektrische auto’s en de derde is besteld. Omschakelen doe je niet van de ene op de andere dag, daarom compenseren we in de tussentijd onze restuitstoot. En dat doen we niet ver weg, maar in eigen regio. Daarmee geven we op meerdere vlakken invulling aan ons MVO beleid”

Biologische kwekerij Natuurlijk Tomaat is enkele jaren geleden omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering en verkoopt in boerderijwinkel Natuurlijk Henriëtte eigen geteelde producten. Daardoor is een perceel van 4 hectare niet meer nodig voor uitbreiding van nieuwe kassen. Biologische kweker Alfons van den Hoek: ‘doordat we de producten rechtstreeks verkopen, realiseren wij een grotere marge. De tussenhandel is er namelijk uit. Daardoor kunnen wij kleinschalig blijven en de grond inzetten voor een voedselbos, een mobiele kippenstal (kip caravan) en permacultuur”. Henriëtte van den Hoek: “onze klanten zijn bewuste consumenten, die houden van eerlijke producten. Naast klanten die onze producten kopen, hebben we voortaan ook een klant die een dienst van ons afneemt.’

Power-ED Erik van den Oord en Dave van Schaijk: “Wij helpen bedrijven om duurzaam ondernemen concreet te maken. De Europese Unie wil dat Europa in 2050 volledig klimaatneutraal is en heeft eerder deze maand de reductie doelstelling voor 2030 opgeschroefd. Heldere doelstellingen, maar hoe kun je als ondernemer hier je bijdrage aan leveren? We kenden de ambities van onze klanten en hebben ze aan elkaar gekoppeld. We ondersteunden hun in de vertaalslag en hebben berekeningen gemaakt om enerzijds voor van der Kaa de uitstoot (CO2 footprint) te bepalen. En anderzijds om voor Natuurlijk Tomaat – Natuurlijk Henriëtte de vastlegging van bodemkoolstof (CO2 compensatie) te bepalen. Het betreft vrijwillige compensatie en het is mooi om te zien hoe bedrijven elkaar dichtbij huis verder kunnen helpen om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) concreet te maken.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen