Corona: extra aandacht voor positie van jongeren

Foto: Pixabay License/OrnaW

Corona houdt ook Dongen nog steeds stevig in de greep. Toch worden de maatregelen in Dongen over het algemeen goed nageleefd. Ook de ondernemers slaan zich zo goed als het kan door deze crisis heen. Wel wordt nu met voorrang gezocht naar mogelijkheden om de jongeren zoveel mogelijk tegemoet te komen, want juist ook deze groep komt de laatste tijd nadrukkelijk in beeld als ‘zwaar getroffen’.

‘We dachten allemaal dat het een sprint van een paar maanden was, maar het is een marathon geworden. Iedereen is het beu, het duurt te lang en dat merk je’, zo vatte burgemeester Marina Starmans het Dongense corona-beeld treffend samen. Ze gaf daarmee antwoord op vragen van bezorgde raadsleden. Het ging dan met name over de huidige vuurwerkoverlast, de positie van jongeren in het algemeen en de situatie van de horeca.

Door: Bernadette Klerx

Vuurwerkoverlast
De vuurwerkoverlast die nu al in Dongen aanwezig is, baarde de raad grote zorgen. ‘Het lijkt wel alsof er nu al veel meer vuurwerk wordt afgestoken dan in andere jaren,’ stelde D66-raadslid Marieke Schouten verbaasd vast. En ook de Volkspartij Dongen, de VVD en het CDA hadden vanuit de bevolking al veel geluiden over overlast gehoord. De partijen wilden ook graag weten hoe het vuurwerkverbod de komende maand gecontroleerd en gehandhaafd gaat worden.

Jaarwisseling: geen gemakkelijke avond
Burgemeester Starmans: ‘Het vuurwerkverbod is in het veiligheidsberaad uitgebreid besproken. Het verbod op knalvuurwerk is door corona uitgebreid tot een algeheel verbod en daar zijn veel mensen boos over met als gevolg dat ze nu al vuurwerk gaan afsteken. Maar als je nu vuurwerk hebt, kan dat twee dingen betekenen. Of je hebt nog wat over van vorig jaar of je hebt illegaal vuurwerk. Handhaven is verschrikkelijk moeilijk’, gaf Starmans toe. ‘Met alle burgemeesters in het district, de politie en het Openbaar Ministerie zijn we druk bezig om hier zo goed mogelijk op te kunnen reageren. Maar oudjaaravond zal geen gemakkelijke avond worden’, zo voorspelde de burgemeester.

Mogelijkheden voor jongeren
‘Tegelijkertijd zijn we ook expliciet bezig om mogelijkheden te bekijken om de jongeren perspectief te bieden. We moeten echt kijken naar wat we toch kunnen doen om de jeugd zo veel mogelijk tegemoet te komen. Want ook de jongeren hebben het ongelooflijk moeilijk. Daar wil ik echt een lans voor breken. We kijken nu naar voorbeelden die in het hele land verzameld worden om dingen mogelijk te maken voor de jeugd, uiteraard volgens de corona-regels, ’ liet de burgemeester de raad weten.

Horeca: veel emoties
Starmans deed ook uitvoerig verslag van de overleggen die ze heeft gehad met de Dongense horeca, die in heel zwaar weer zit. Ik heb meerdere overleggen gehad met de horeca en dan kom je veel emoties tegen. Dat varieert van ongelooflijk verdrietig omdat het water tot aan de lippen staat tot heel erg boos. Er is veel onbegrip, woede, angst en verdriet. En dat is ook niet gek, want als je 30 jaar lang koffie en pils hebt geschonken en je ziet dan nu de stofvlokken door je kroeg vliegen, dan doet dat wat met je. Mijn insteek is altijd wat ik voor de mensen kan betekenen in deze zware tijden en wat ik later dan terugkrijg, is dat de ondernemers die overleggen als heel waardevol ervaren. Ze vinden het fijn dat ze hun verhaal kwijt kunnen, bij ons en bij elkaar.’

Goede contacten
Verder wist de burgemeester nog te melden dat er goede contacten zijn met o.a.het Cambreurcollege, Mariaoord en De Volckaert. ‘Zij houden mij constant op de hoogte als er weer besmettingen zijn en zo we proberen we elkaar te helpen’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen