Invoering toeristenbelasting op pauze gezet

Foto: Pixabay License/Bru-nO

De gemeenteraad heeft de invoering van toeristenbelasting even op pauze gezet. Ze wil eerst meer duidelijkheid over de tariefstelling en de doelgroepen, voordat ze een besluit neemt.

Bovendien vindt de raad invoering per 1 januari 2021 niet handig, ‘omdat veel ondernemers in Dongen nog niet voorbereid zijn op de invoering van die belasting op zo’n korte termijn’. De verwachte inkomsten uit de toeristenbelasting van € 200.000 worden nu uit de begroting geschrapt.

Door: Bernadette Klerx

Daarmee kwam de raad voor een groot deel tegemoet aan de bezwaren van Dongense ondernemers in de recreatieve en toeristische sector. Vorige week pleitte Wendy van den Ouweland van minicamping De Groenstraat al voor meer variatie in de tarieven. Ook had zij moeite met de invoeringsdatum van 1 januari 2021. ‘Wij hebben al veel boekingen voor het komend seizoen binnen. Die gasten hebben tegen een bepaalde prijs geboekt. Ik kan daar toch niet nog eens een rekening achteraan sturen’.

De gemeenteraad liet vorige week ook al blijken begrip te hebben voor deze bezwaren. Gisteren voegde ze de daad bij het woord en liet de begroting unaniem aanpassen. Het College had in de begroting namelijk al een bedrag van € 200.000 opgenomen aan inkomsten uit toeristenbelasting. Maar dat bedrag wordt nu even uit de begroting gehaald, totdat er meer duidelijkheid is over de hoogte van de tarieven en wie toeristenbelasting moeten gaan betalen.

Toeristen in Dongen zouden € 2,- p.p.p.n. moeten gaan betalen, zo had het College in gedachten. Maar dat bedrag is volgens Wendy van den Ouweland veel te hoog voor campings. In de regio betalen ze op campings veel minder’, wist ze te melden. In Oosterhout kost een nachtje camping maar € 0,70.  De raad wil daarnaast nog duidelijk hebben of ook arbeidsmigranten straks toeristenbelasting moeten betalen als ze voor langere tijd in Dongen verblijven.

Pas als hier duidelijkheid over is, wil de raad een besluit nemen over de invoering van de toeristenbelasting. Als dan ook de verwachte inkomsten beter in beeld zijn, kan dit bedrag weer als inkomstenbron in de begroting worden opgenomen.  Wethouder René Jansen kon zich helemaal vinden in de gedachtengang van de raad en beloofde op korte termijn weer in gesprek te gaan met de ondernemers.

Reacties