Tweede Corona aanval: competitie weer stilgelegd.

Foto: VV Dongen

Veel van de hondstrouwe VV Dongen supporters balen dat ze op zaterdag of zondag niet meer naar hun vertrouwde sportpark De Biezen kunnen. Kijken hoe hun favorieten het doen en na afloop nog even nakaarten over de wedstrijd in de kantine. Dat kan niet meer.

Zelfs op donderdagavond, de clubavond pus sang, is de kantine dicht. Ook de kaartclub ligt er nu uit! Het bestuur heeft de terrassen langs het hoofdveld voorzien van overkappingen, oftewel luxe tenten. Daarvoor is de club Ruud Schoenmakers Tentenverhuur uit Oosteind zeer dankbaar. Bezoekers hadden hieronder droog gestaan en konden zo de wedstrijd volgen. Corona dacht daar anders over. De tweede golf, zeg maar een tsunami, gooit heel het weekeinde door de war. Niet alleen van de aanhang, maar ook van de spelers en hun begeleiders. De vraag is nu aan de trainers van onze standaard elftallen hoe nu verder? Nu er niet meer op het sportpark getraind mag worden door spelers van 18 jaar en ouder zoals voorheen, is de vraag: wat zijn daarvan de gevolgen?

door: Piet Scheepers

Want: Dongen 1 was hard aan het werk om aan die verdomde nipte nederlagen een einde te maken. De 023 doet het als debutant in deze nieuwe competitie zeer goed. Ongeslagen staat de ploeg fier aan kop van de 2e divisie Zuid. Dongen Zaterdag 1 pakte net voor deze algehele voetbalstop alsnog het eerste puntje door gelijk te spelen en begon vertrouwen te krijgen in het vertoonde spel. Ook de 019 o.l.v. Mart van Bree ligt er de komende weken uit terwijl juist ook deze lichting, bezig aan een zwaar seizoen, progressie aan het maken was.

Maar hoe gaan deze trainers en hun team deze periode doorkomen? We vragen het aan de trainers: Osman Erbas (Dongen 1), Lars Jansens (J-023), Luke van Overbeek (Dongen1 Zat) en Mart van Bree (J-019). De komende vier weken leest u hoe deze vier trainers deze bizarre periode toch in beweging proberen te blijven.  We openen dit vierluik met Osman Erbas.

Nadat de vorige competitie abrupt werd afgebroken lig je er nu weer uit. Welk gevoel overheerst? |
Ondanks dat ik het nu meer heb zien aankomen, is zo’n mededeling altijd vervelend. We hebben hard gewerkt om de jongens wedstrijdfit te krijgen na een hele lange onderbreking. Net op het moment dat wij het gevoel kregen dat wij qua fitheid in de buurt kwamen van waar wij willen staan, overkomt ons (allen) nu dit.

Niet- of aangepast trainen in groepen van vier spelers op De Biezen. Heb je de spelers huiswerk meegegeven? Zo ja, wat zoal?
Ook gedacht aan gezonde voeding? We hadden de jongens in de vorige lockdown schema’s en informatie over voeding meegegeven. Aan het begin van het seizoen is ons opgevallen dat de onderlinge conditionele verschillen groot waren. We hebben er daarom voor gekozen om, binnen de voorwaarden van het RIVM, met de groep te trainen. We trainen 2 x per week, in 2 shifts van 2 x 4 groepen. Dat doen wij dan met 2 trainers per 4- tal. De keepers worden getraind door onze keepertrainer en de geblesseerden worden opgepakt door onze hersteltrainer.

In afwachting wanneer de competitie weer gaat beginnen (laten we hopen snel!), hoe denk je dat op te pakken?
Oefenpartijtjes/wedstrijden vooraf? Dat is echt koffiedik kijken. Het is ook volledig afhankelijk van de duur hiervan. Als we na 4 weken (rond 11 november red. PS) mogen beginnen, wat ik overigens niet verwacht, zal de voorbereiding er heel anders uit zien dan dat wij bijvoorbeeld pas in januari/ februari kunnen spelen.

Klein positief tintje aan deze periode: blessures kunnen prima genezen. Maar dat geldt ook voor jullie tegenstanders. Heb je hier straks je voordeel mee kunnen doen?
Ik denk dat iedereen hier op dezelfde wijze mee benadeeld of bevoordeeld wordt.

Opnieuw opstarten, zie je dat als nadeel? Ik bedoel, je zat in een bepaald ritme en nu moet je je weer opnieuw gaan opladen.
Het is nu eenmaal zo dat de ene club een langere aanloop nodig heeft dan de andere. Wij hadden vorig seizoen 8 wedstrijden nodig om te kunnen pieken. Zoveel wedstrijden hadden wij er nu nog niet op zitten. Desondanks wil ik van het positieve uit gaan en hopen op een positieve (tweede) start van het seizoen.

Je hoopt zo snel mogelijk weer aan de bak te kunnen. Maar wat als we een complete Lock Down gaan krijgen?
Dat zou ik op de eerste plaats erg vervelend vinden voor onze maatschappij en de kanjers in de zorg. Want dit zou betekenen dat wij het virus niet onder controle hebben kunnen krijgen, veel mensen ziek zijn geworden of komen te overlijden en er een enorme druk zal komen staan op het zorgpersoneel. Voetbal is dan maar een bijzaak als zaken in de juiste context plaatst.

Zou een halve competitie een oplossing zijn als besloten wordt tot de winterstop niet meer te voetballen?
Er worden op dit moment verschillende opties geopperd. Een halve competitie is daar één van. Wat mij betreft zou een volledige competitie, bijvoorbeeld door langer door te spelen, altijd de voorkeur moeten genieten.

Heeft deze fase invloed op de ontwikkeling van de voetballers in het algemeen?
Uiteraard. Voetballers zijn sociale wezens die bij elkaar willen komen, willen trainen en wedstrijden spelen. Naast de voetbalinhoudelijke ontwikkeling van spelers, wat voor een groot deel gekoppeld is aan wedstrijden spelen en trainen, doet dit ook altijd iets in de hoofden van mensen.

Wil je nog iets kwijt?
Ik wil iedereen op de eerste plaats gezondheid toewensen. Ik ben al langer dan 20 jaar een onderdeel van deze geweldige club (mensen) en weet wat de club, en de wedstrijden, voor veel mensen betekent. Ik hoop daarom dat er spoedig een tijd komt dat wij weer de arena op mogen en met trots het gele/blauwe shirt mogen verdedigen op het ‘heilige’ gras in Dongen. Het ga jullie goed!

Volgende week: Lars Jansens trainer VV Dongen J-023

Reacties