Sterke tweede plaats Job van Uitert op Monza

Foto:

Job van Uitert is samen met teamgenoten Will Owen en Alex Brundle tweede geworden in de vier uur van Monza, de vierde ronde van de European Le Mans Series. Op het iconische Italiaanse circuit, bekend als ‘The temple of speed’, finishte het drietal aan boord van de United Autosports Oreca op een drietal seconden achterstand als tweede, waarmee de tweede plek in het kampioenschap verstevigd werd.

Tijdens de kwalificatie was het aan boord van de #32 United Autosports Oreca 07 Will Owen die voor het eerst dit seizoen een tijd mocht neerzetten. De Amerikaan zette de vijfde tijd neer terwijl de pole-position ging naar teamgenoot Albequerque die samen met Phil Hanson de leiding in het kampioenschap had en met een zege de titel binnen zou slepen.

Owen startte de wedstrijd op een baan die door plaatselijke buien verraderlijk was en dat vertaalde zich in een chaotische openingsfase met meerdere auto’s die in de problemen kwamen. Onder hen de G-Drive Racing Oreca, derde in het kampioenschap maar al in de eerste ronde effectief uitgeschakeld voor de zege.

De beide United Autosports machines bleven grotendeels uit de problemen en na ruim anderhalf uur racen maakte Owen plaats voor Job van Uitert die eveneens bijna negentig minuten zou rijden. Wat volgde was exact wat de Brabander het hele seizoen al heeft laten zien, een foutloze en razendsnelle stint waardoor de #32 op de staart van de zusterauto van Phil Hanson terecht kwam. Dat stemde uiteraard tot tevredenheid: “Ik denk dat we er goed voor stonden na mijn stint en ik ben vooral blij dat ik de sterke lijn van dit seizoen na de 24 uur van Le Mans heb door kunnen trekken”, aldus Job van Uitert eenmaal uit de auto.

Alex Brundle zou de klus moeten klaren maar was, op een dag waarop de beide United Autosport LMP2’s domineerden, niet in staat om de beslissende slag uit te delen. Een kat en muisspel ontstond waarbij beide coureurs consequent de snelsten op de baan waren, maar in die eindfase bleek met gelijkwaardige auto’s de kleine achterstand niet te overbruggen waardoor de tweede plaats het hoogst haalbare was. “We moeten hiermee tevreden zijn. Ook al betekent het wel dat de titel buiten bereik is, want die is na de zege hier voor onze teamgenoten, staan we wel stevig op de tweede plek en we gaan er alles aan doen om die op Portimão binnen te halen”, aldus Job van Uitert.

Next up:: IMSA petit Le Mans met Starworks Motorsport
Job van Uitert rijdt aankomend weekend tijdens de Motul Petit Le Mans bij Starworks Motorsport. Op het circuit van Road Atlanta racet Van Uitert met de Deen Mikkel Jensen en oud-teamgenoot John Farano voor het eerst in een van de grote endurance wedstrijden in het Amerikaanse IMSA Weathertech Sportscar kampioenschap.

Het nieuws betekent dat de 22-jarige Nederlander, die momenteel tweede staat in de European Le Mans Series met het Britse team United Autosports, zijn Amerikaanse racedebuut zal maken in een van de belangrijkste Endurance-races ter wereld. Een kans die de voormalig ELMS-kampioen met beide handen aangrijpt. “Er wordt fantastisch geracet de IMSA Weathertech Sportscar Series en de circuits in Noord-Amerika, vooral Road Atlanta, zijn ouderwets en vereisen evenveel vertrouwen en lef om goed te presteren”, zei een stralende Van Uitert. die onmiddellijk na afloop van het voorlaatste ELMS-weekend op Monza op weg gaat naar de Verenigde Staten. “Ik heb weinig tijd om te acclimatiseren, maar dat is oké. Je mag niet over deze dingen klagen als je wordt opgeroepen om te racen op Petit Le Mans en ik kan Starworks Motorsport en vooral John Farano niet genoeg bedanken voor deze kans! “

Reacties