Opnieuw oplichters actief op whatsapp met ‘vriend-in-noodfraude’

Foto: Pixabay License/LoboStudioHamburg

Er zijn opnieuw oplichters actief die via whatsapp op slinkse wijze proberen om mensen geld afhandig te maken door zich voor te doen als een bekende die snel geld nodig heeft.

WhatsAppfraude (vriend-in-noodfraude)
Bij vriend-in-noodfraude krijgt u via WhatsApp zogenaamd een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die u op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram.

Hoe werkt WhatsAppfraude?
Het begint allemaal vak met een appje van een zogenaamde zoon of dochter. ‘Goeiemorgen mam, dit is m’n  nieuwe nummer. Heb me vorige toestel laten vallen, vandaar….’ Daarna zal de zogenaamde zoon of dochter al snel om geld vragen. De bedragen zijn vaak niet mis. Het gaat zo om 3.000 of 4.000 euro.” Of de toename door corona komt, is onduidelijk. Sinds de lockdown communiceert iedereen veel meer via WhatsApp. Ouderen zijn vaak te goeder trouw en criminelen maken daar gebruik van. Er zijn ook andere voorbeelden bekend, maar het patroon is vaak hetzelfde: een vriend, familielid of andere bekende verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd in het buitenland vast en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren. U wordt gevraagd om snel geld over te maken. Als u hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust. Het is dus sowieso verstandig het familielid of de vriend te bellen op het u bekende nummer om te checken of deze u echt wel geappt heeft.

Hoe doe ik aangifte van WhatsAppfraude?
Als u van mening bent dat u slachtoffer bent geworden van WhatsAppfaude, is het advies om via deze pagina aangifte te doen. Het neemt minder tijd in beslag en de aangiftes komen direct bij de juiste afdeling terecht. Als u aangifte wilt doen via internet moet u wel beschikken over DigiD.

Let op: Wanneer iemand uw identiteit gebruikte of als uw Whatsapp account is misbruikt om hiermee anderen op te lichten, dan kunt u hiervan géén online aangifte doen. Neem hiervoor contact op met de politie via 0900 – 8844. Meer informatie over identiteitsfraude.

Reacties