Verslaafd?

Foto: Pexels

Er zijn in Nederland ongeveer 1.8 miljoen mensen die verslaafd zijn aan een middel of aan een gewoonte. 1.8 miljoen is natuurlijk erg veel, dit is 10.5% van heel Nederland. Van die 1.8 miljoen worden er ongeveer 65.000 mensen behandeld voor zijn of haar verslaving. Maar 3.5% van de verslaafden laat zich dus behandelen, dit is erg weinig. In dit artikel zal uitgelegd worden wat verslaving is, hoe het ontstaat en hoe je ervan af komt.

Hoe weet je dat je verslaafd bent?
Men spreekt meestal van een verslaving wanneer iemand niet meer zonder een middel kan en de drang niet kan beheersen tot het gebruik van die middelen waaraan diegene lichamelijk of psychisch afhankelijk is geworden. Vaak heeft de verslaafde steeds meer nodig van een bepaald middel om hetzelfde effect te bereiken. Bij sommige verslavingen ontstaan ook ontwenningsverschijnselen als het middel niet meer wordt gebruikt. Enkele voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn; zweten, trillen, stemmingswisselingen en onrust. Bij verslaving wordt meestal eerst gedacht aan verslaving aan stoffen, voorbeelden hiervan zijn; alcoholverslaving, nicotine verslaving, cocaïne verslaving, heroïne verslaving, etc. Er is ook een 2e vorm van verslaving dit is een verslaving aan gedrag, voorbeelden hiervan zijn; gokken, seks, eten, gamen, etc. Deze 2 vormen van verslaving hebben in ieder geval een paar dingen met elkaar in gemeen. Het gedrag of het middel is in beide gevallen voor de verslaafde onweerstaanbaar geworden en in beide gevallen is de verslaafde afhankelijk van het gedrag of het middel. Ze zijn ook beide bezig met het bereiken van een bepaald gevoel. Door dit gevoel dagelijks te willen bereiken bestaat er een patroon wat bijna niet te doorbreken valt en waaronder hun dagelijks leven zal gaan lijden.

Oorzaken van verslaving
Een verslaving kan erg veel oorzaken hebben maar vaak zijn er een paar factoren die een grote rol spelen. Erfelijkheid speelt vaak een grote rol bij verslaving, bij 35% tot 80% van de verslaafde speelt erfelijkheid een grote rol. Vooral als beide ouders verslaafd zijn geweest heeft het kind een verhoogde kans op verslaving. Psychische problemen zijn ook vaak een oorzaak van verslaving. Mensen die zich niet goed voelen door bijvoorbeeld depressie zijn eerder geneigd om die nare gevoelens te verdrijven met drugs, alcohol, eten, etc. Er zijn echter ook mensen die goed in hun vel zitten en geen verslaafden ouders hebben die ook verslaafd raken. Af en toe een biertje in het weekend kan al snel veranderen naar elke dag na het werken een biertje en dit kan zomaar uitgroeien naar een alcoholverslaving.

Hoe kom je van je verslaving af?
Van een verslaving kom je niet zomaar af. Een verslaving is een gewoonte die vaak moeilijk te doorbreken is. Daarom hebben mensen met een verslaving vaak een duwtje in de rug nodig. Een afkickkliniek in Zuid-Afrika kan zo’n duwtje in de rug zijn. In zo’n kliniek zal een verslaafde 9 weken lang een intensief behandelproject doorlopen, dit traject bestaat uit individuele- en groepstherapie. Er wordt veel aandacht besteed aan de verslaving maar ook aan de onderliggende problemen die een verslaving kunnen veroorzaken. Buiten dit intensieve traject is er ook tijd voor ontspanning, Je kan in de kliniek gebruik maken van het zwembad, de sportschool of je kan genieten van het prachtige uitzicht op de bergen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen