Voorlopig geen wapenstok voor Dongense BOA’s

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De Dongense Boa’s krijgen in ieder geval voorlopig nog geen wapenstok. De wapenstok is wel onderwerp van gesprek in het overleg tussen politie, gemeente en Openbaar Ministerie, ook wel de Veiligheidsdriehoek genoemd. Het eerstvolgende overleg is in december. Dat antwoordde burgemeester Marina Starmans op vragen van Volkspartij Dongen–raadslid Rob Biesheuvel.

Door: Bernadette Klerx

Biesheuvel wilde weten of Dongen zich had aangemeld voor een pilot met de korte wapenstok van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en vroeg de burgemeester of zij zich maximaal wil inzetten om de Dongense Boa’s te voorzien van een wapenstok. Want volgens Biesheuvel is dat wel nodig. ’De behoefte bij onze BOA’s voor het dragen van een wapenstok is er wel degelijk. In sommige situaties moet de BOA alleen naar een melding in buitengebied, waar de c2000 portofoon geen bereik heeft en ook in de normale dagelijkse handhaving moet onze BOA regelmatig alleen op pad’, zo onderbouwde het raadslid zijn vraag.

De Volkspartij Dongen had dan ook graag gezien dat Dongen zich aangemeld had voor de pilot van het ministerie. Maar daarin moest de burgemeester hem teleurstellen. ‘ Nee, dat hebben we niet gedaan, want alle plaatsen waren al bezet. Bovendien zijn de politie en het Openbaar Ministerie geen voorstander van de wapenstok. Zij willen liever insteken op minder zware middelen zoals een bodycam. De wapenstok is wel onderwerp van gesprek in het overleg tussen gemeente, politie en Openbaar Ministerie. Ik wacht eerst dat overleg af voordat ik daar mijn mening over geef’.


Reacties