Robotmaaier op proef bij Olympia’60

Foto: Husqvarna

De proef met robotmaaiers op Dongense sportvelden krijgt een vervolg. Vanaf vandaag maait een robotmaaier het gras op het hoofdveld van voetbalvereniging Olympia”60. Het betreft een testperiode van twee maanden.

In het voorjaar begon al een pilot op sportpark De Biezen bij VV Dongen. ,,De resultaten daarvan waren zeer positief. Vandaar dat we nu ook deze stap zetten. Over een paar maanden hebben wedan voldoende informatie om een goed en definitief besluit te kunnen nemen over hoe we in detoekomst het beste onze sportvelden kunnen gaan maaien”, aldus wethouder René Jansen.

Samenwerking
Bij de pilot werkt de gemeente Dongen samen met twee leveranciers. Husqvarna Nederland BV leverde twee (kleinere) robotmaaiers die samen op het hoofdveld van VV Dongen aan de slag gingen. Bij Olympia’60 zet Belrobotics één grote robotmaaier in, met iets andere technologie en messen.

Robotmaaiers
Bij de traditionele manier van maaien van voetbalvelden, wordt een relatief zware machine ingezet met daarop een bestuurder. De robotmaaier is aanzienlijk lichter, wat volgens de leveranciers verdichting van de ondergrond voorkomt. Via een app kan de robot zo worden geprogrammeerd dat hij alle dagen van de week urenlang maait, behalve als er wedstrijden of trainingen zijn ingepland. Omdat het gras continu gelijkmatig op lengte wordt gehouden, is er geen sprake van groenafval dat moet worden opgeruimd. Integendeel, er is juist sprake van natuurlijke bemesting. Onkruid krijgt minder kans om te groeien. Dat alles leidt tot stevigere en dichtere graszoden, aldus de leveranciers.

App
De aansturing van de grasrobot heeft plaats via een app op een smartphone. Medewerkers van de groendienst van de gemeente Dongen kunnen zo precies de prestaties van de robot volgen. De robot sluit zichzelf aan op een oplaadstation als de accu dat nodig heeft. Door middel van GPS en een unieke code is de robot beveiligd tegen diefstal.

Test
Wethouder René Jansen is blij met de samenwerking met de leveranciers en de deelname van VV Dongen en Olympia'60. “In deze pilot testen we niet alleen wat de effecten zijn van robotmaaien op de kwaliteit van het gras. We kijken ook naar het gebruik van water, mest en bestrijdingsmiddelen en wat de energie- en onderhoudskosten zijn. Ook wordt bekeken of deze maaimethode duurzame mogelijkheden biedt voor andere sportparken in de gemeente Dongen . Daar heb ik alle vertrouwen in op basis van de eerste resultaten en de reacties van betrokkenen”; aldus de wethouder sport.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen