Vragen in raad over grote hoeveelheid onkruid in Dongen

Foto: Wikimedia Commons

CDA en VVD hebben in de gemeenteraadsvergadering vragen gesteld over de grote hoeveelheid onkruid die opduikt in de Dongense paden en dreven.

‘Veel Dongenaren hebben ons laten weten dat zij zich enorm storen aan het woekerende onkruid’, meldde CDA-raadslid Annemarie van Eenennaam. ‘Het onkruid komt nu zelfs tot op de stoepen. We hebben ook geconstateerd dat het onkruid in omliggende gemeenten niet zo’n groot probleem is als in Dongen. Kunnen we hier misschien iets van leren?’, wilde ze van de wethouder weten.

Door: Bernadette Klerx

Ook VVD-leider Pieter Brooijmans had de geluiden over het onkruid al op veel plaatsen gehoord. Maar hij wist zelf de oorzaak van het probleem al. ‘Dat komt natuurlijk omdat het tegenwoordig veel moeilijker is om onkruid te bestrijden omdat veel bestrijdingsmiddelen niet meer gebruikt mogen worden. Ik zie dat het in andere gemeenten net zo’n probleem is. We moeten misschien een beetje onkruid accepteren. Communiceer goed naar de mensen toe dat onkruidbestrijding veel moelijker is dan vroeger’, zo tipte Brooijmans de wethouder .

Bestrijding moeilijker
Wethouder Petra Lepolder gaf onmiddellijk toe dat Brooijmans het bij het rechte eind had. ‘ Ik heb hier eigenlijk niks aan toe te voegen. Het klopt inderdaad dat we een hoop bestrijdingsmiddelen niet meer mogen gebruiken. Het blijft dan bij een beetje schoffelen, stomen met heet water of wegbranden. Dat zijn werkzaamheden die ook nog eens veel tijd kosten. Het is bijna niet meer mogelijk de gemeente helemaal onkruidvrij te houden. En dat heeft echt te maken met een gebrek aan bestrijdingsmiddelen.’

CDA: In Dongen loopt het uit de hand
Toch was Annemarie van Eenennaam nog niet helemaal tevreden. ‘Ik begrijp wel dat een onkruidvrije gemeente moeilijk is, maar we zouden het toch wel wat kunnen beperken. We zien in omliggende gemeenten dat er goede resultaten worden geboekt als je onkruid op regelmatige basis wegbrandt. In Dongen loopt het nu toch echt wel een beetje uit de hand. De wortels gaan zelfs onder de tegels groeien en dan krijg je daar weer problemen mee. Uiteindelijk ben je dan straks duurder uit ’.

Arbeidsintensief
Wethouder Lepolder beloofde nog eens te vragen of er meer mogelijkheden zijn, maar waarschuwde meteen voor al te hoge verwachtingen. ‘Het gaat hier altijd om arbeidsintensieve werkzaamheden en ik heb daarvoor niet meer personeel. Ik moet het doen met de mensen die ik heb. ’

Reacties