WOZ waarde in Dongen met 6,5% gestegen

Foto: Pixabay License

De gemiddelde WOZ-waarde in Dongen is het afgelopen jaar gestegen van 245.000 naar 261.000 euro, een stijging van 6,5%. De WOZ waarde heeft invloed op diverse lokale belastingen  en heffingen, waaronder de Onroerendezaakbelasting (OZB) en waterschapsbelasting. Ook is de WOZ-waarde de basis voor het eigen woningforfait bij de inkomstenbelasting. Voor de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden overigens huurwoningen ook meegenomen, net als nieuwbouw- en sloopwoningen.

Landelijk gezien was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen per 1 januari 2020 voor het vijfde jaar op rij hoger. Op 1 januari 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde landelijk  270 duizend euro per woning, 8,9 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de grootste stijging sinds jaren. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Een jaar geleden gingen de woonlasten in Dongen al fors omhoog door verhogingen van de Onroerend Zaakbelasting en de afvalstoffenheffing. Eigenaren en gebruikers van niet-woningen (bijvoorbeeld sportkantines, winkels en agrarische gronden) kregen zelfs te maken met een stijging van bijna 50%.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen voor de WOZ in 2020 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, dus 1 januari 2019. De huizenprijzen stijgen vanaf 2014, in lijn daarmee laat de WOZ-waarde na 2015 een stijging zien. Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Reacties