Thomashuis bedankt STRONK!

Foto:

De bewoners van het Thomashuis aan de Hoge Ham werden onlangs verblijd met een nieuw kippenhok, gemaakt door de jongeren van jeugdwerkplaats STRONK! Hoe goed dit ontvangen werd, liet het Thomashuis blijken in onderstaande bedankbrief.

De bewoners van het Thomashuis Dongen hebben het graag gezellig. Niet alleen binnen in huis, maar ook buiten in de tuin. Ze houden ook van leven in de brouwerij. In de zomer zitten ze graag samen op het terras of bij de jeu de boulle-baan. Toch miste er iets. Iets levends….wat dacht je van een paar kippen in een kippenhok?

Dat idee sloeg aan en we gingen op zoek naar een mooi kippenhok. Van goede vrienden van het Thomashuis zouden we een paar kippen krijgen, dus dat zat al goed! Terwijl we aan het zoeken waren naar een mooi kippenhok, kwamen we de jongens van Stronk tegen. Wat een goed initiatief is dat! Jongeren, die de pech hebben er even niet bij te horen, niet mee te kunnen doen, terug naar de maatschappij begeleiden. En niet zo maar, maar mee doen door te doen. Zoals Mark en Jorus, de mannen van Stronk, zelf zeggen: ‘dat klinkt toch logisch?’ Mark en Jorus willen jeugd terug in hun kracht zetten door gewoon met hen aan de slag te gaan. In goed Rotterdams: ‘niet lullen maar poetsen’, maar dan in Dongen!

Eén en één is twee: wij willen een bijzonder kippenhok, Mark en Jorus zoeken steeds naar opdrachten waar ‘hun’ jongeren mee aan de slag kunnen. Win-win dus.

Na een eerste oriënterende gesprek waren wij van het Thomashuis razend enthousiast. WE hebben Mark en Jorus, met hun jongeren, volledig de vrije hand gegeven: het ontwerp, de inrichting, het materiaal, kortom: verras ons maar: ontwerp en bouw een uniek kippenhok voor ons!

Dat hebben we geweten! Met een aantal jongeren is er maanden hard gewerkt. Van helemaal geen verstand van hoe een kippenhok er uit moet zien, met veel internetten en opzoeken komen tot het mooiste kippenhok, sorry, kippenpaleis, van Dongen en verre omstreken. Zowel het ontwerp als alle details (en dat zijn er veel) zijn door de jongeren bedacht en uitgevoerd.

We hebben de jongeren zien groeien tijdens dit proces. Door de wijze waarop Mark en Jorus hen begeleiden, hen ruimte bieden, fouten laten maken, maar ook de credits geven voor wat ze hebben gedaan, het is ongelooflijk mooi om te zien hoe hier twee gewone ‘gozers’ iets unieks neer hebben gezet. Daar mag Dongen trots op zijn. Wij zijn in ieder geval heel trots op ons prachtige kippenpaleis. We hebben inmiddels vijf kippen gekregen die het samen heel goed doen. Het is een genot om naar te kijken of om de kippen te gaan voeren. Dankzij de jongeren van Stronk hebben de bewoners van het Thomashuis weer iets prachtigs om van te genieten.

Dank hiervoor namens alle bewoners van Thomashuis Dongen!

Hennie en Paul
Thomashuis Dongen

Reacties