VVN: “Kinderen dankzij het ‘nieuwe werken’ veiliger naar school”

Foto: Veilig Verkeer Nederland

De grote schoolvakanties zitten er alweer op. Vandaag beginnen de scholen weer en dat betekent dat het ’s ochtends weer een stuk drukker is op de weg. Veel scholieren nemen dan weer dagelijks deel aan het verkeer. Veilig Verkeer Nederland roept alle weggebruikers op om in de ochtend zoveel mogelijk thuis te werken en te reizen buiten de ochtendspits om.

Kinderen veilig naar school
Je kent ze vast: de spandoeken langs de weg met ‘De scholen zijn weer begonnen’. Ze moedigen automobilisten en andere weggebruikers aan rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan. De boodschap: kinderen moeten veilig naar school kunnen, of ze nu zes of zestien jaar oud zijn. De oproep om ’s morgens zoveel mogelijk thuis te werken gaat over de eerste schoolweken, totdat alle scholen weer zijn gestart. Kinderen kunnen die periode dan gebruiken om te wennen aan hun schoolroute, die zij in veel gevallen voor het eerst zelfstandig gaan afleggen. Voor kinderen die voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan, is de route vaak compleet nieuw.

Slimmer kijken naar agenda’s
Uit de Flitspeiling 2020 van Veilig Verkeer Nederland, waarin ook de invloed van corona op het verkeer is opgenomen, blijkt dat een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken door bijna de helft van werkend Nederland (48%) ideaal wordt gevonden. Evert-Jan Hulshof, directeur Veilig Verkeer Nederland: ”Het zou goed zijn wanneer we met elkaar het ‘nieuwe werken’ ook gebruiken om slimmer naar onze agenda’s te kijken. Bijvoorbeeld door in de ochtenden vooral afspraken te plannen die digitaal kunnen plaatsvinden. Door verkeersdrukte in de ochtendspits zo goed als uit te bannen bieden we scholieren de ruimte om veilig naar school te gaan.”

Fysieke afspraken vaak niet nodig
Tijdens de coronacrisis hebben we ontdekt dat fysieke afspraken vaak niet nodig zijn. Moet je er toch op uit dan is het raadzaam om de schoolroutes tijdens de schoolspits te mijden en om te kiezen voor gepaste snelheid in plaats van de maximumsnelheid. Ook laat Veilig Verkeer Nederland weten dat het gebruik van een smartphone in het verkeer nooit thuishoort en zeker niet in een periode waarin kinderen in het verkeer weer veelvuldig aanwezig zijn. Lees ook onze andere tips voor automobilisten om relaxed te rijden in de periode na de zomervakantie.

Tips van Veilig Verkeer Nederland
Met de actie ‘De scholen zijn weer begonnen’ maakt VVN met name automobilisten extra alert op scholieren in het verkeer. Want hoe beter iedereen rekening houdt met elkaar, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid. Daarnaast geeft Veilig Verkeer Nederland de volgende tips:

  • 1. Rijd MONO
    Of je nou in de auto stapt of gaat fietsen: ga ongestoord onderweg! Berg je telefoon goed op en schakel meldingen uit, zodat je niet afgeleid wordt.
  • 2. Matig je snelheid en vertrek op tijd 
    Na de zomerperiode is het weer even wennen aan de drukte in het verkeer. Rijd daarom wat rustiger, zeker in de omgeving rond scholen. Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen – en veilig – van A naar B te komen.
  • 3. Een veilige fiets(route) 
    De start van het nieuwe schooljaar is hét moment voor een fietscheck. Controleer bijvoorbeeld de remmen, de zadelhoogte en de verlichting. Fietst jouw kind dit jaar een nieuwe route? Oefen deze dan samen, zodat jouw dochter of zoon goed voorbereid op pad gaat.

Reacties