Aanvragen van een coronatest kan nu ook via internet

Foto: Pixabay License/Engin_Akyurt

Je kunt sinds deze week niet alleen bellen voor het maken van een coronatest, maar ook eenvoudig via de speciale website coronatest.nl

Afspraak maken
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde de komst van een speciale website waarop je een coronatest kunt aanvragen al eerder aan. En sinds deze week is de website coronatest.nl ook daadwerkelijk in de lucht. Je kunt hier met je DigiD eenvoudig inloggen en een afspraak maken voor een coronatest. Via de website kan elke inwoner van Nederland met (milde) klachten een coronatest aanvragen en inplannen en hoeft er dus niet langer gebeld te worden met het landelijke telefoonnummer 0800 – 1202. Dat nummer blijft wel zeven dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak. De website is hierop een aanvulling.

Bron- en contactonderzoek
Na het inloggen en het intoetsen van je postcode toont het systeem de testlocaties en beschikbare tijdstippen bij jou in de buurt. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per deze per e-mail gemeld. De uitslag is ook te zien via de website door opnieuw in te loggen met je DigiD. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart.

Drempel verlagen
Het toevoegen van een speciale website moet helpen om de drempel voor een test te verlagen en om de tijd tussen besmetting en bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, zo is de gedachte erachter. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 – 1351 beschikbaar.

Reacties