Foto’s van Zwarte Piet als protestreactie op aankondiging Facebook

Foto:

De mussen vallen van het dak en de eerste pepernoten zijn nog maar amper in de winkels te vinden, maar de Zwarte Pietendiscussie is dit jaar al weer vroeg losgebarsten. Aanstichter is Facebook die het op haar social media platforms Facebook en Instagram heeft verboden om afbeeldingen van Zwarte Pieten te uploaden. Diverse mensen hebben uit protest tegen de nieuwe Facebookregels afbeeldingen van Zwarte Piet op hun social media geplaatst.

Het is volgens Facebook onderdeel van een wereldwijde aanpak van het bedrijf in de strijd tegen racisme zoals ‘blackface’. “Met blackface bedoelen we dat een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft, in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afropruik of grote lippen”, zo legt een Facebook-woordvoerder uit aan Nu.nl.

Handmatig verwijderd
De afbeeldingen worden niet automatisch door Facebook verwijderd. Een medewerker van het platform gaat hier over beslissen en kijkt dan in ieder geval ook naar de context. “Facebook vindt het niet aanvaardbaar dat mensen zich gediscrimineerd of onveilig voelen door bepaalde berichten. Sinterklaas is een feest voor iedereen”, aldus het platform. Naast Zwarte Piet zijn ook berichten gekeerd tegen Joodse mensen verboden. Hoewel de regels wereldwijd gelden, kennen we Zwarte Piet alleen in België en Nederland. Facebook geeft aan met meer dan zestig organisaties uit diverse landen te hebben gesproken over de nieuwe regels tegen racisme en discriminatie.

Tegenbeweging
Het nieuws was dinsdagavond nauwelijks bekend gemaakt of er ontstond al een tegenbeweging. Diverse mensen plaatsten bewust een afbeelding van Zwarte Pieten op hun social media account. Facebook heeft aangegeven deze binnen 24 uur te verwijderen en gaat dat met terugwerkende kracht doen, dus ook met oudere afbeeldingen. Wie toch foto’s van Zwarte Piet heeft geüpload zal niet direct worden gestraft, maar bij veelvuldig overtreden van deze regel kan Facebook waarschuwingen uitdelen of je account (tijdelijk) blokkeren. Er zijn wel enkele uitzonderingen zoals nieuwsberichten over een intocht met uitsluitend Zwarte Pieten en afbeeldingen van zogenaamde schoorsteen- of roetveegpieten.

 

 

Reacties