Opinie: Lintje knippen….of miljoenen besparen? Het kan wellicht allebei!

Foto: Google Streetview

In dit opiniestuk laat Bart van Kerkhof, eigenaar/ beheerder van deze website, zijn licht schijnen op Dongense zaken.

Opinie: Lintje knippen….of miljoenen besparen? Het kan wellicht allebei!

We kunnen er niet omheen: het gaat op financieel gebied niet goed met Dongen. Politieke partijen waarschuwen ervoor dat we de hand op de knip moeten houden en de wethouder financiën luidt met regelmaat de noodklok. Dongen teert in op de reserves en zonder extra bezuinigingen dreigt ook weer een stevig tekort in de komende begroting  Tijdens zo’n situatie draai je alle centen twee keer om en kijk je bij alle uitgaven hoe en waar  je in dat proces eventueel iets terug zou kunnen winnen. Tenminste, dat zou je toch denken. Toch zou het zo maar eens kunnen zijn dat onze gemeente een mogelijke besparing van enkele miljoenen zo maar over het hoofd ziet.

Wat is het geval? Ondanks de penibele financiële situatie heeft Dongen op onderwijsgebied grootse plannen voor de komende jaren. De nieuwe Agnesschool is al geopend en aan een nieuw Cambreur College wordt hard gewerkt. Voor de komende jaren zijn er nieuwbouwplannen voor een Integraal Kindcentrum (IKC) in de Beljaart, een nieuw IKC in ’s Gravenmoer, nieuwbouw voor de J.J. Anspachschool en nieuwbouw voor een combinatieschool van De Biezenkring/ Noorderpoort. Als je de kosten voor al deze plannen bij elkaar optelt, kom je uit op een bedrag dat de 20 miljoen euro waarschijnlijk ruim zal overstijgen. Stuk voor stuk miljoenenprojecten dus, waarvoor er flink geleend zal moeten worden. Daardoor zal de gemeentelijke begroting nog verder onder druk komen en bestaat de kans dat op zijn minst een deel uiteindelijk via lokale belastingen zoals de WOZ op het bordje van de Dongense belastingbetaler terechtkomt.

Als eerste komt het nieuwe IKC Beljaart in beeld met daarin onder meer een nieuwe Heilig Hart school, kinderopvang en het consultatiebureau. Daarvoor ligt aan het Kloosterpad een enorm perceel gereed. Voor dit IKC heeft de gemeenteraad in april 2019 een investeringskrediet van 6 miljoen euro gevoteerd, nadat in september 2017 al een bedrag van 321.000 euro als voorbereidingskrediet beschikbaar was gesteld. Maar….wacht eens even…. wat nu als er op een steenworp afstand van de beoogde nieuwbouwlocatie een gebouw vrij komt wat wellicht ook prima geschikt zou zijn voor de huisvesting van zo’n IKC? Zou het dan wellicht niet veel voordeliger kunnen zijn om dat aan te passen aan de eisen van deze tijd?

In de loop van 2022 neemt het Cambreur College een prachtig en toekomstbestendig nieuw schoolgebouw in gebruik en daarmee komt het gebouw aan de Bolkensteeg, waar nu de MAVO gevestigd is, volledig vrij. Een hoofdgebouw met lokalen, een eigen gymzaal en een bijgebouw dat, na enige aanpassing, prima geschikt lijkt voor kinderopvang. En dat alles op loopafstand van de huidige Heilig Hartschool en de wijk De Beljaart. Een ideale setting voor een IKC zou je denken.

Natuurlijk moet er wel wat gebeuren in een dergelijk pand om het geschikt te maken als IKC. Vooral op de kwaliteit van de luchtbehandling binnen scholen wordt door de diverse partijen in de gemeenteraad gehamerd. De vraag is echter of een modernisering op dat gebied dan ook meteen een astronomisch bedrag moet gaan kosten.  Misschien zou Dongen wel eens enkele miljoenen kunnen besparen door een dergelijk gebouw een tweede leven te geven.. En met het hergebruiken van zo’n karakteristiek Dongens gebouw ben je nog eens duurzaam en verantwoord bezig ook. Hoe noemen ze dat ook weer? Oh ja, WIN-WIN.

En het consultatiebureau van de GGD dan? Dat zou toch ook in een nieuw IKC in de Beljaart komen? Nou…wellicht is er plaats voor in de voormalige MAVO…en anders is er vast wel een andere ruimte te huur in Dongen waar dat consultatiebureau zijn plekje kan vinden. Het consultatiebureau is er voor alle Dongenaren en waar zich dat bevindt lijkt van ondergeschikt belang, misschien heeft de Cammeleur nog een plekje vrij…

Een bijkomstig voordeel: op de grond die nu klaarligt in De Beljaart voor het nieuwe IKC kunnen best een aantal huizen gebouwd worden… Zo zou de gemeente eindelijk eens wat kunnen verdienen aan de grond in de Beljaart . Daar ging tot nu toe een heel groot deel van de grondinkomsten aan de neus van de gemeente voorbij omdat enkele grote projectontwikkelaars nog bouwrechten hadden waarmee oud zeer was afgekocht.

Dus…minder kosten… meer opbrengsten…en een gemoderniseerd IKC in de nabijheid van de Beljaart. Dat lijkt toch haast te mooi om waar te zijn? Een goede tweedehands auto in plaats van een nieuwe. Dat is nog eens zuinig zijn op gemeenschapsgeld. Toch op zijn minst een overweging waard in deze tijd waarin we steeds vaker alarmerende geluiden vanuit het gemeentehuis horen over de lastige financiële situatie waarin Dongen zich bevindt. Wellicht een kans voor de politiek in Dongen om te laten zien dat het ‘Dongens DNA’ waarmee volop gepronkt wordt, ook staat voor het zorgvuldig bekijken van mogelijkheden die wellicht iets minder voor de hand liggen, maar wel een positieve impact kunnen hebben op de financiële situatie van onze gemeente. En ter geruststelling: ook in een verbouwde school kan bij de heropening officieel een lintje worden doorgeknipt.

Bart van Kerkhof

Reacties

Cookieinstellingen