Feyenoord O21 te sterk voor VV Dongen in eerste oefenwedstrijd

Foto: Jenny Rommens

De selectie van trainer Osman Erbas is afgelopen zaterdag begonnen met de voorbereidingen voor de komende competitiestart seizoen 2020-2021 in september.

Ook het bestuur stond voor een totaal nieuwe opgave: bezoekers moesten zich houden aan de corona voorschriften. Met name de anderhalve meter afstand was tijdens deze eerste thuiswedstrijd voor vele toeschouwers even wennen. Omdat de vorige competitie zo maar ineens werd gestopt, terwijl Dongen aan een prima reeks bezig was, besloot het bestuur deze wedstrijd gratis toegankelijk te maken. Er zat echter een hele grote adder onder het gras: er mochten slechts 250 bezoekers toegelaten worden. Hoe moeilijk is dat als je weet dat Feijenoord 021, oftewel de beloften, het tweede elftal, op bezoek komt. Ook zij hebben een trouwe aanhang. En iedere trouwe Dongen-aanhanger weet dat ‘onze kanaries’ een hele grote achterban heeft. Dan zit je al gauw aan het maximum van 250 belangstellenden.

Feijenoord 021 is een getalenteerde ploeg met daarin een zestal Oranje-internationals en enkele spelers die al internationale ervaring hebben opgedaan in en bij Feijenoord 1. Verantwoordelijk vandaag bij 021 was assistent trainer/coach Arnold Scholten. Deze voormalige prof (gespeeld bij o.a. FC Den Bosch, Ajax en Feijenoord) had in zijn actieve loopbaan de bijnaam: De Witte Socrates. Vernoemd naar tacticus en aanvoerder Socrates van het Braziliaanse elftal tijden de WK ’s van 1982 en 1986. Scholten kon naar hartenlust wisselen en nam de honneurs waar van hoofdtrainer 021 Rini Coolen.

Ook Dongen trainer Osman Erbas had veel wissels achter de hand. ,,Er zijn nog diverse jongens die door omstandigheden nog moeten aansluiten. Wij zijn ook pas sinds 16 juli begonnen met de voorbereidingen.” Osman wilde in deze wedstrijd kijken waar zijn spelers staan. ,,Als wij het eerste half uur partij kunnen geven, ben ik tevreden.” Dongen hield de eerste twintig minuten redelijk tot goed stand en de Rotterdammers mochten tot de zestien meter naar hartenlust combineren. Het eerste doelpunt viel uit een spelhervatting. Doelman Sandro van Kuijck maakte zijn debuut, en ging bij deze voorzet niet geheel vrijuit. Hij gaf dat na afloop toe. ,,Die 0-1 was mijn inschattingsfout.” Feijenoorder Splinter de Mooij strafte deze inschattingsfout resoluut af door de corner hard binnen te koppen.

De 21- jarige nieuwe Dongendoelman, die het gevecht met routinier Wessel Sprangers zal moeten aangaan, trad een aantal keren kordaat op. Hierna drukte de scheidsrechter tot twee keer toe zijn stempel op de wedstrijd. Tot twee keer toe legde hij de bal op de 11 meter. De eerste werd benut door Dylan Vente en de 0-3 werd door Marouan Azarkan feilloos binnengeschoten. ,,Volgende keer hoop ik dat deze scheids de pingels aan ons geeft. Bij de eerste werd een overtreding op Fatih (Kamaci) weggewuifd. Toen hun speler hierna werd geblokt binnen de zestien floot hij wel. Ook de tweede strafschop was een kadootje.” Vlak voor rust mocht Vente de 0-4 op het scorebord laten zetten. Na rust, bij Dongen veel wissels waaronder veel jeugd, voerde Jordy Wehrmann namens de Feijenoord de stand op naar 0-6.

Na afloop waren alle partijen tevreden. Bestuurders en begeleiders van Feijenoord waren te spreken over de aanpak en de ontvangst. Met name oud-spelers als Stanley Brard en Frans Bouwmeester staken hun complimenten richting VV Dongen niet onder stoelen of banken. ,,Graag tot een volgende keer. Hopelijk dan in een betere tijd!” Daarbij sloot ook Arnold Scholten en de staf zich aan.

Het bestuur van Dongen gaat deze wedstrijd evalueren. ,,Ook voor ons was dit een oefenwedstrijd, wat betreft het aantal bezoekers, de aanpak en de handhaving van de coronaregels,” waren na afloop de woorden in de bestuurskamer.

Foto’s: Jenny Rommens

Reacties