Job van Uitert winnaar ELMS seizoensopener

Foto:

Job van Uitert en zijn United Autosports teamgenoten Will Owen en Alex Brundle hebben op het Franse Paul Ricard de eerste European Le Mans Series wedstrijd van het seizoen gewonnen.

In een vier uur durende wedstrijd die van start tot finish gecontroleerd werd door de twee auto’s van het Britse team was het juist omgaan met de omstandigheden en het sparen van de banden de sleutel tot de overwinning voor de jonge Nederlander. De wedstrijd, die op het Franse Grand Prix circuit verreden werd, leek na de kwalificatie uit te draaien op een strijd tussen de beide United Autosports Oreca LMP2’s en het team van G-Drive Racing.

Nadat Alex Brundle de auto op zaterdag middag als derde had gekwalificeerd was het aan Wil Owen om de openingsfase te rijden. Een sterke start leverde een mooi gevecht met teamgenoot Phil Hanson in de andere blauw-rode United Oreca op, een gevecht waarin Owen na twintig ronden de leiding pakte.nIn de daarop volgende twee-en-een-half uur racen werd het verschil tussen de twee United Autosports machines nooit groter dan een tweetal seconden terwijl beoogde kampioenschapskandidaten G-Drive Racing dankzij een verkeerd getimede stop flink terugvielen.

Met nog tachtig minuten te gaan mocht Van Uitert het karwei afmaken maar kreeg meteen te horen dat hij zijn auto en met name de banden
moest sparen. “Het hele weekend heeft iedereen dankzij een nieuwe asfaltlaag moeite om de banden overeind te houden en hebben we bij alle snelle teams lekke banden gezien”, aldus Van Uitert die een conservatieve strategie aan moest houden. “We konden geen risico nemen en ik moest de snelheiduit de auto halen en zo veilig mogelijk hard rijden. Met name aan het einde van de race voelde de linker voorband als een tikkende tijdbom.”

Hoe kritiek de bandenslijtage in de warme omstandigheden op het Zuid-Franse circuit was bleek wel bij de andere United Autosports Oreca van Phil Hanson en Felipe Albequerque die een hoger tempo aanhielden maar in de eindfase een lekke band opliepen en terug naar de derde plek vielen. Dat lot bleef Van Uitert en zijn teamgenoten bespaard en ondanks de conservatieve strategie aan het einde van de race bleek de #32 machine ruim snel genoeg om de eerste vier-uurs race van hetm European Le Mans Series seizoen te winnen. “Het is in dit bijzondere maar korte seizoen zo belangrijkom elke race te maximaal te presteren. Dat is met deze overwinning in ieder geval gelukt!”

De eerstvolgende European Le Mans Series wedstrijd vindt plaats op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps op 9 augustus. Een week later racet de Nederlander opnieuw op de Belgische Ardennen in het World Endurance Championship samen met Frits van Eerd en Giedo van der Garde aan boord van de Racing team Nederland LMP2.

Uitslag 4 uur van Paul Ricard
1. Van Uitert/Owen/Brundle United Autosports 132 ronden
2. De Vries/Rusinov/Jensen G-Drive Racing +21.146
3. Hanson/Albequerque United Autosports +34.073
4. Lapierre/Coigny/Borga COOL Racing +50.418
5. Negaro/Calderon Richard Mille Racing +1.26.960

Reacties