Minder echtscheidingen door Corona

Foto: Pixabay License/Caniceus

Er is een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen en dat komt door de coronapandemie. Dat werd begin deze maand gemeld door de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators. Ze deden hiervoor onderzoek onder ruim 300 leden.

Mediator en scheidingsbemiddelaar Johannie Brenders van BreAss legt uit: “Financiële onzekerheid en zorgen om huisvesting spelen volgens driekwart van de ondervraagden een rol. Ook kinderen die de laatste maanden veel thuis waren, lijken een aanleiding om niet direct de knoop door te hakken.”

Vragen over scheiden in Corona tijd?
Uit het gehouden onderzoek blijkt dat maar liefst 70% van de ondervraagde advocaten denkt dat als gevolg van de coronacrisis het aantal echtscheidingsaanvragen in de tweede helft van het jaar zal toenemen. “Als mediator help ik mensen tijdens dit traject. Want, hoe pak je een scheiding nu eigenlijk aan? En hoe moet het met de financiën, huisvesting en de kinderen? Er komen een hoop vragen op jullie af op het moment dat jullie (of één van de partners) besluiten om uit elkaar te gaan.”

Als mediator schep ik duidelijkheid en geef advies.
“Een advocaat werkt vaak voor één partij. Als mediator werk ik voor en met beide partijen samen. Ik zet, net als een advocaat, afspraken op papier om een scheiding te voltooien. Mediation is voordeliger. Je maakt samen een plan en zorgt voor goede afspraken en verdeling. Verloopt de scheiding via een advocaat, dan beslist de rechter. Vaak grijpen mensen dan mis en krijgen ze niet wat ze eigenlijk willen.”

Wat doet een mediator niet?
“Als mediator ontbind ik geen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat wordt in Nederland door de rechter gedaan. Ik maak een plan voor de rechter, ofwel een convenant. Alle partijen tekenen dat bij mij op kantoor. Uiteraard nemen we hierbij de 1,5 meter maatregelen in acht. Vervolgens gaat het via mij naar een advocaat die het vervolgens naar de rechter stuurt.” Tot slot zegt Johannie: “Op het BreAss kantoor in Dongen kunnen alle mediation gesprekken doorgang vinden. Ook de omgangsregeling betreffende de kinderen kan ik tijdens deze Corona periode voor u vastleggen.”

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen? Johannie Brenders van BreAss helpt u graag (www.breass.nl).

Reacties