Appartementen en commerciele ruimtes op plaats Scapino en oude postkantoor

Foto:

Op de plaats van Scapino, het oude postkantoor en het voormalige kruidengilde Beex aan de Hoge Ham worden appartementen en commerciële ruimtes gebouwd. De Bunte Vastgoed Zuid heeft daarvoor een plan ontwikkeld onder de welluidende naam ‘De Post en de Nijverheid’, een plan dat door het College van B&W enthousiast ontvangen is.

In het plan worden de panden van Scapino en het oude postkantoor gesloopt. Daarvoor komen op de begane grond nieuwe commerciële ruimtes terug met daarboven appartementen. Het pand van het voormalige Kruidengilde Beex wordt niet gesloopt , maar in de nieuwe ontwikkeling opgenomen. In het gebied aan de achterkant van deze drie panden komt een nieuw appartementengebouw met zo’n 20 wooneenheden. Het duurt nog wel even voordat met de bouw begonnen wordt, want de plannen zijn nog in een pril stadium en er komt eerst nog een uitgebreide informatie- en communicatieprocedure.

Door: Bernadette Klerx

Centrum knapt op
Het College juicht de plannen in ieder geval van harte toe. Er komen weer meer woningen in het centrum, iets waar veel vraag naar is. ‘Dat blijkt wel uit de vlotte verkoop van recente woningbouwprojecten in het centrum’, zo laat het College weten. Bovendien knapt het centrum er flink van op, vindt het College, want ‘het postkantoor  staat al jaren bekend als één van de “lelijkste plekken” in het Dongense centrum’. En ook de Dr. Willem Dreeslaan krijgt een flinke kwaliteitsimpuls door de bouw van een mooi appartementengebouw. Het pand Hoge Ham 138 (oude kruidengilde Beex) blijft behouden en wordt bij de ontwikkeling betrokken. Om de plannen mogelijk te maken moet wel het bestemmingsplan gewijzigd worden en daar moet uiteindelijk de gemeenteraad zijn goedkeuring aan geven.

Zorgen in gemeenteraad: woningbouw centrum duur en eenzijdig
‘De Post en de Nijverheid’ is het tweede project in korte tijd dat aan de gemeenteraad gepresenteerd wordt met woningbouwplannen aan de Hoge Ham. Afgelopen donderdag stond het plan Achter de Banken (woningen achter de voormalige ABN/Amro- en Rabobank) nog op de agenda van de raadsvergadering.  En hoewel alle partijen het een fraai plan vonden, waren er toch ook zorgen. ‘Waarom zijn de nieuwbouwplannen in het centrum zo vaak gericht op één doelgroep, namelijk senioren en waarom zijn er zo weinig betaalbare woningen,’ vroegen meerdere partijen zich af.
Het CDA waarschuwde ook nog voor ‘verstening’ van het centrum. ‘We halen hier weer een stukje groen weg. De gemeente moet de regie pakken en een goed evenwicht zoeken tussen milieu en maatschappelijke belang. Nu lijkt het wel alsof projectontwikkelaars hier de baas zijn’, zei Koenraad van Eersel.

Maar volgens wethouder Eline van Boxtel liep het zo’n vaart niet. ‘De projectontwikkelaars hebben het hier echt niet voor het zeggen hoor. Wij hebben de regie. En we houden ook echt rekening met verstening , maar dat was hier niet aan de orde. Het waterschap is ook akkoord met dit plan.’  De betaalbaarheid van de woningen lag volgens de wethouder wel iets moeilijker. ‘Bouwplekken in het centrum zijn vaak A-locaties en dan is sociale woningbouw lastig.

Informatie
De Bunte Vastgoed vindt een ‘open informatie- en communicatieproces met de omwonenden belangrijk. Inmiddels hebben omwonenden een brief over het plan ontvangen. Vanaf vrijdag 3 juli is voor iedereen de informatie beschikbaar via de website https://www.depostendenijverheid.nl. Op deze website is een online presentatie te zien en verschillende onderdelen van het voorlopig ontwerp, zoals de situatie, plattegronden, doorsnede en impressies. Op zaterdag 11 juli is er in de Cammeleur een informatiebijeenkomst, maar daarvoor moet je je aanmelden. Dit in verband met de coronamaatregelen.

Reacties