De eikenprocessierups en buxusmot komen er weer aan

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De afgelopen jaren was er veel overlast van de eikenprocessierups en buxusmot in de Benelux. Veel mensen hadden last hiervan.

De kenmerkende jeuk van de haren van de rups was een veelvoorkomend probleem en daarnaast werden alle planten en gewassen in de tuin beschadigd door de buxusmot. De insecten zijn een heuse plaag en de bestrijding ervan is een lastig karwei. Ook dit jaar kunnen we helaas weer veel overlast verwachten van de rupsen. Door de zachte winter staan de beestjes al vroeg weer klaar om flinke overlast te bezorgen.

De eikenprocessierups
De processierups is het rupsstadium van de eikenprocessievlinder. De rupsen bevinden zich al decennialang in de Benelux en trekken nu steeds meer op naar Nederland. Een van de oorzaken hiervan is het opwarmend klimaat. Normaal gesproken komen de eerste rupsen begin april uit het ei. De eikenprocessierups vervelt vijf keer voordat hij gaat verpoppen. Na de derde vervelling krijgen de rupsen brandharen. Deze brandharen laten de rupsen los en die komen ergens terecht. Als deze haartjes precies op uw huid terechtkomen, dan kan dit flinke klachten veroorzaken. De grootste klachten zijn jeuk en irritatie aan de ogen en luchtwegen. Elke rups heeft rond de 700.000 brandharen.

Als u klachten heeft kunt u het beste niet krabben. Dit maakt het alleen maar erger. Om het te verzorgen kunt u het beste uw huid wassen met lauw water en gebruik maken van een crème met menthol. Dit zal de pijn verzachten, maar niet wegnemen. De klachten zullen na twee weken weg zijn.

De buxusmot
De rups van de buxusmot eet graag struiken en haagjes. Dit eten ze heel veel en in het slechtste geval blijven er alleen nog kale takken over. De buxusmot werd voor het eerst waargenomen in 2007. In 2018 kwam de buxusmot al overal in Europa voor. Toch lijkt de buxusmot over zijn hoogtepunt heen te zijn. Dit heeft hij deels aan zichzelf te wijten. Het favoriete eten van de buxusmot is, logischerwijs, een buxusplant. De buxusmot was de afgelopen jaren een flinke plaag en er zijn veel buxusplanten kapot gegaan. Veel mensen kiezen hierdoor tegenwoordig voor een ander soort plant dan de buxus. Daarnaast zijn er nu goede bestrijdingsmiddelen en worden de buxussen die nog over gebleven zijn goed beschermd.

Reacties