Staan we aan de vooravond van een nieuwe Bull-markt in Bitcoin?

19 jun 2020, 10:28 Nieuws
bitcoin
Advertorial Institutionele aandacht, veelbelovende herstelperiodes en ongekende reguliere aandacht. De Bitcoin-markt gaat een fenomenale periode in. Een periode van “quantitative easing” (geldcreatie) door centrale banken waarbij het risico op toenemende inflatie groot is.
Hoewel Bitcoin in eerste instantie is gecreëerd als reactie op de financiële crisis van 2008, moet het de theorie dat het kan dienen als hedge in tijden van economische onzekerheid nog testen. Nu de halvering een maand geleden heeft plaatsgevonden, is Bitcoin klaar om alle verwachtingen opnieuw te overtreffen, zich voor te bereiden op zijn volgende bull run en een nieuw record te bereiken. Voor velen is dit iets wat ze al lange tijd zien aankomen, terwijl anderen nog twijfelen. Maar de fundamenten zijn nog nooit zo sterk geweest
Als je de astronomische winsten in 2017 hebt gemist, dan ligt er nu een goede kans om alsnog te profiteren van een sterk oplopende Bitcoin koers . Zoals gezegd zijn de fundamenten voor Bitcoin nu steviger dan ooit en de daaruit voortvloeiende prijsactie zal doen denken aan eerdere bullruns. Tijdens de bull run van 2017 was al te zien dat Bitcoin niet alleen bleef verbeteren in termen van beveiliging en transporteerbaarheid, maar ook bevestigde het dat de theorie van de capitulatie van Bitcoin miners van korte duur was.
In het Bitcoin-netwerk vindt elke 4 jaar een gebeurtenis plaats die bekend staat als “de halvering”. Dit is een ingebouwd in het systeem om de Bitcoin-inflatie te helpen beheersen. Miners gebruiken gespecialiseerde computers om complexe algoritmen op te lossen om transacties op het Bitcoin-netwerk te verifiëren en te bevestigen. De eerste miners die dit algoritme oplossen, worden beloond met een aantal Bitcoins. Deze beloning halveert na elk halveringsevenement. Een flink aantal Bitcoin miners wordt hierdoor gedwongen te stoppen met hun activiteiten aangezien het niet meer lonend voor ze is. Op korte termijn dwingt deze 'miners-capitulatie' miners om hun Bitcoin te verkopen om de zaken gewoon draaiende te houden, maar in theorie zou dit, na een behoorlijke aanpassingsperiode, moeten afvlakken. Deze verkoopdruk van de miners, drukt dan ook de Bitcoin koers, maar na het afvlakken hiervan volgt de rally. Dat komt doordat het nieuwe aanbod aan Bitcoins dat op de markt komt van de miners sterk is verminderd en dat vertaald zich vervolgens in hogere prijzen.
In 2016 vond de Bitcoin halvering voor het laatst plaats en daarop volgde de bekende rally die duurde tot eind 2017 en die de Bitcoin koers tot $20.000 bracht. De halvering van 2016 hielp bovenstaande theorie te bevestigen als legitiem en niet alleen als een toevalstreffer die zich voordeed bij de vorige halvering.
Naast het feit dat de hash-snelheid, de beveiliging van de blockchain, de toegenomen aandacht en de deelname van institutionele investeerders nu meer dan ooit bullish zijn voor Bitcoin, hebben we net de derde halvering in mei van dit jaar meegemaakt. De capitulatie van de miners nadert zijn einde en het bijzondere van deze capitulatieperiode is dat het verkoopvolume lang niet zo drastisch was als bij eerdere capitulaties. Vaak zien we scherpe prijsdalingen tijdens de capitulatie van miners als gevolg van miners die tijdens deze aanpassingsperiode proberen hun activiteiten online te houden. Echter, met grote instellingen zoals Grayscale die momenteel 1,5x het nieuwe Bitcoin-aanbod opkoopt dat wordt gedolven, en beheerders van hedgefondsen zoals Paul Tudor Jones die de Bitcoin-wereld betreden, lijkt het erop dat de koopdruk in evenwicht is met de verkoop druk, wat leidt tot een bullish consolidatieperiode voor Bitcoin. Statistieken tonen aan dat miners slechts ongeveer 20% van hun nieuw gedolven Bitcoin verkopen, omdat ze bereid zijn om deze voor hun lastige tijd uit te zitten in afwachting van de volgende massale rally. In wezen zou Bitcoin, na het beëindigen van de capitulatie van de miners, klaar kunnen zijn om een rally te starten zoals we nog nooit eerder hebben gezien.
Traditioneel is het na elk halveringsevenement dat Bitcoin zijn grootste rally's ziet plaatsvinden. Daarnaast begint een intrinsieke en uiterst betrouwbare indicator voor de Bitcoin koers meer aandacht te krijgen. Dat is het “ stock to flow-model ”, dat bekend is van zijn toepassing op edelmetalen en andere grondstoffen. Dit model vergelijkt de nieuw gedolven voorraad met de bruikbaarheid, opslag en moeilijkheidsgraad van het delven van de grondstof, dus rekening houdend met inflatie. Vooral met goud werkt dit buitengewoon goed, omdat het schaars is, duur om te delven en er momenteel meer goud in de reserves wordt bewaard als een waarde-opslag dan op de open markt wordt gebruikt.
Grondstoffenprijzen worden vaak sterk beïnvloed door “boom – bust periodes” in de mijnbouw industrie waardoor er grote pieken en dalen ontstaan in het aanbod. Bij Bitcoin voorkomt het ingebouwde inflatiepercentage de onvoorspelbaarheid in aanbod waar grondstoffen vatbaar voor zijn.
Het stock to flow model is tot nu toe een uiterst nauwkeurige indicator geweest voor Bitcoin, en het voorspelt een Bitcoin koers van $ 100.000 tijdens de piek van de volgende bull-cyclus. Meer positieve verwachtingen van deskundigen zoals Simon Dedic, gaan uit van prijzen van ongeveer $ 150.000 tot zelfs $ 250.000 tijdens de volgende bull-cyclus. Hoewel beide doelen mogelijk zijn, omdat Bitcoin traditioneel de basislijn van het stock-to-flow-model bereikt en daar vervolgens overheen schiet door FOMO (Fear Of Missing Out) bij particuliere beleggers, blijft het sentiment dat Bitcoin naar verwachting ten minste 10x de huidige prijs zal bedragen tijdens de volgende bull run die ergens eind 2021 zijn top zou moeten bereiken.
Dit zou niet alleen geweldig zijn voor zowel miners als Bitcoin-supporters, maar het zou ook het gevoel versterken dat Bitcoin een betrouwbare waarde opslag is en dat het een levensvatbaar alternatief is voor het banksysteem. Het verbeterde sentiment onder bitcoinbeleggers en vermogensbeheerders in combinatie met de positieve invloed van de Bitcoin halving, in een tijd waarin de wereld wordt geconfronteerd met ongekende economische problemen en geldcreatie op enorme schaal, zet Bitcoin in een betere positie dan ooit om sceptici hun ongelijk te bewijzen.