Opruimen kunstgras TUF verloopt voorspoedig

Foto:

Het opruimen van de kunstgrasmatten op de terreinen van TUF Recycling aan de Vierbundersweg en aan de Schacht verloopt voorspoedig. Dat laat het College in een informatiebrief aan de gemeenteraad weten.

Sinds 18 mei hebben ongeveer 300 vrachtwagens in totaal 9.000 ton infill (zand en rubber) afgevoerd. Vijf dagen in de week wordt er gewerkt met inzet van groot materieel. De werkzaamheden vinden plaats onder regie van de firma Gubbels Infra en milieu. De hele ‘operatie’ gaat zo’n 40 weken in beslag nemen.

Door Bernadette Klerx

Van de 9.000 ton afgevoerde infill lag ongeveer 6.000 ton los binnen in de fabriekshallen. De andere 3.000 ton was afkomstig uit het zeven van de stukken grasmatten. Bij dat proces komt veel infill vrij. Daarnaast is deze week ook begonnen met het uitkloppen, shredden en zeven van de rollen kunstgrasmatten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gespecialiseerde machines. ‘Deze werkzaamheden vinden inpandig plaats en verlopen voorspoedig’, zo meldt het College.

Van kunstgras naar innovatiecentrum
In het hoofdpijndossier TUF werd vorige maand een doorbraak bereikt toen Dongen Pallets, de eigenaar van het terrein aan de Vierbundersweg, liet weten de enorme berg grasmatten te laten verwijderen op kosten van Dongen Pallets. Het terrein zal in het voorjaar van 2021 riekschoon worden opgeleverd en verkocht aan Ecco. Die gaat er een kantoor met warehouse of een innovatiecentrum bouwen.
Dongen Pallets ruimt ook de grasmatten op, die opgestapeld liggen op de bij-locatie van TUF aan de Schacht 3, ook al is dit perceel geen eigendom van het bedrijf. ‘Je kunt het niet maken om het terrein van TUF leeg te maken en tegelijk een ander met eenzelfde probleem te laten zitten. Daarvoor voelen wij ons ook moreel verantwoordelijk’, zo motiveerde Dongen Pallets-directeur Jurgen Kemps deze actie.

Sloop kantoor
Naast het ruimen van het kunstgras is inmiddels ook een start gemaakt met het strippen van het kantoor; dat wordt vervolgens als eerste gesloopt. Daarna worden de brandresten afgevoerd. De andere hallen blijven voorlopig in takt, zodat het uitkloppen, shredden en zeven inpandig plaats kan blijven vinden.

Bedrijven in de buurt van de locaties zijn geïnformeerd over de ontwikkelingen bij TUF. Daarnaast is er regelmatig overleg tussen de gemeente en betrokken partijen.

Reacties