Gemeenteraad wil terug naar de raadzaal

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

Het College gaat de mogelijkheden bekijken of de gemeenteraad weer in het gemeentehuis kan vergaderen. Dit antwoordt ze op vragen van het CDA en de Ouderenpartij.

Sinds de uitbraak van het coronovirus vergadert de gemeenteraad digitaal, maar dat is tot nu toe niet altijd een succes geweest. Een live-uitzending via Langstraat Media ging volledig de mist in; en ook bij de raadsvergaderingen die later via het raadsinformatiesysteem Notubiz werden uitgezonden, haperde het nogal eens.

Door: Bernadette Klerx

‘De raadsvergaderingen zijn digitaal niet goed te volgen, het beeld en geluid zijn van matige kwaliteit’, zo had ook het CDA geconstateerd. ‘Kunnen we dit op korte termijn veranderen en wanneer kan de gemeenteraad weer fysiek vergaderen?’ Het antwoord van het College was helder. De gemeenteraad kan gewoon in persoon bij elkaar komen, als de Coronamaatregelen maar opgevolgd worden, zoals de inmiddels befaamde anderhalve meter afstand. Daarnaast moet de gemeenteraad ook openbaar toegankelijk zijn. Als het niet mogelijk is om publiek toe te laten, moet de vergadering in beeld en geluid uitgezonden worden, zodat de openbaarheid niet in het geding komt.

De Ouderenpartij stelde nog voor om in de Cammeleur te vergaderen, omdat daar meer ruimte is dan in het gemeentehuis. Maar dat ziet het College niet zitten. ‘Vanaf 1 juni gaat De Cammeleur weer open. Het is een gebouw met een multifunctioneel gebruik en dat zorgt voor een zeer ingewikkelde puzzel voor de inzet van personeel en toelaten mensen binnen de richtlijnen van de RIVM en de 1.5 meter afstand tot elkaar. Een raadsvergadering in de Cammeleur zorgt ervoor dat meerdere andere activiteiten binnen hetzelfde gebouw dan niet door kunnen gaan’.

Reacties