Vanaf 1 juni gaat de horeca weer open

Foto: Jan Stads/Pix4Profs

De Corona-periode gaat een nieuwe fase in, met meer ruimte om samen dingen te doen. Zo mag vanaf maandag 1 juni om 12.00 uur de horeca onder voorwaarden weer open.

Er zijn landelijke richtlijnen vanuit de Rijksoverheid en er is een protocol van Koninklijke Horeca Nederland. Daarnaast heeft iedere horecaondernemer in Dongen aanvullend zijn eigen huisregels. Wil je vanaf volgende week een horecagelegenheid bezoeken? Bereid je voor en lees dit bericht. Zo kunnen we het samen deze zomer veilig en leuk houden!

Als de cafés, restaurants en cafetaria’s binnenkort weer open gaan, blijft de richtlijn: houd 1,5 meter afstand tot andere gasten en de medewerkers. Wel mag je met 2 personen of een huishouden met meer personen binnen 1,5 meter van elkaar aan een tafel of een bar zitten. Voor restaurants en cafés geldt binnen dat bezoekers van tevoren moeten reserveren, voor het terras kan dit ook gevraagd worden. Bij aankomst volgt een ‘gezondheidscheck’. Daarbij moeten gasten aangeven of ze klachten hebben. Binnen mogen er maximaal 30 gasten aanwezig zijn. Op het terras geldt geen limiet, zolang de 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft.

Een nieuw begin
De Dongense horecaondernemers hebben ieder hun creativiteit getoond om deze bijzondere periode te doorstaan. Zo ook Ferry van Kessel, samen met zijn zus Giselle eigenaar van Café Gasterij Den Hamse Bok. Hij bereidt zich met het team voor op de opening. Het buitenmeubilair is in de olie gezet, de heggen zijn gesnoeid en het terras is uitgebreid. “Meer dan tien weken zijn we als horeca dicht geweest, mensen zeggen dat ze ons echt gemist hebben. Gelukkig mogen we onze gasten weer ontvangen. Het toepassen van de landelijke richtlijnen is niet altijd makkelijk, maar laten we blij zijn dat we vanaf 1 juni een nieuw begin mogen maken. Ons vak is bezig zijn met gastvrijheid, het is fijn dat we dat weer mogen uitoefenen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Voorbereid op pad
De horecaondernemer hoopt dat de gasten voorbereid op pad gaan en bijvoorbeeld weten dat ze moeten reserveren en dat er alleen zitplaatsen zijn. “Het is belangrijk dat mensen vóórdat ze naar de Dongense horeca gaan, zich eerst een goed beeld vormen van wat nu wel kan en wat niet. Het zou vervelend zijn als er hier aan tafel discussies ontstaan, dat wil niemand. Een open inloop, dat is in deze periode echt niet te doen. Het moet leuk en veilig blijven voor iedereen, gasten en medewerkers. Daar past een opeenhoping van mensen niet bij.”

Vanaf 1 juli meer ruimte
Het maximum aantal bezoekers kan – als alles goed gaat – per 1 juli worden uitgebreid naar 100 personen voor cafés en restaurants. “Dat vraagt iets van ons allemaal”, aldus Ferry. “Als we ons aan de huisregels houden, moet het lukken. Maar laten we niet denken in beperkingen en hoe het was, maar juist in kansen en een toekomst die steeds beter wordt. Straks doen we er gewoon wéér een stapje bij, en dan nog één en nog één. Zo gaan we samen de goede kant op en worden we uiteindelijk weer die gezellige kroeg waar je elkaar graag ontmoet. We gaan er samen een leuke zomer van maken!”

Waardering
Burgemeester Marina Starmans spreekt haar waardering uit voor de Dongense horeca: “De ondernemers maken moeilijke tijden door, maar tonen zich veerkrachtig. Ze doen er alles aan om de veiligheid van de gasten te waarborgen. Ik heb er vertrouwen in dat onze inwoners de huisregels van de horeca zullen respecteren. Samen gaan we ervoor zorgen dat het goed gaat.”

Meer informatie
Meer weten over de richtlijnen voor een horecabezoek? Kijk dan op www.dongen.nl/cornavirus. Informatie over de aanvullende huisregels van de Dongense horeca vind je op de websites van de betreffende ondernemers en op www.horecadongen.nl.

Horeca bezoeken? Dit zijn de richtlijnen:

  • Reserveer van tevoren bij de horecagelegenheid die je wilt bezoeken
  • Houd 1,5 meter afstand tot andere gasten, na de gezondheidscheck mogen medewerkers wel binnen 1,5 meter bedienen, maar respecteer zoveel mogelijk ‘social distancing’
  • Aan een tafel mogen maximaal 2 personen of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat, binnen 1,5 meter van elkaar zitten
  • Aan een bar mogen maximaal 2 personen of een gezamenlijke huishouding die uit meer personen bestaat, binnen 1,5 meter van elkaar zitten
  • Op het terras mag je alleen zitten, niet staan
  • Blijf thuis als je verkouden bent of griepklachten hebt; je kunt geweigerd worden
  • Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op
  • Was bij binnenkomst en na toiletbezoek grondig je handen
  • Betaal indien mogelijk contactloos (pin of mobiel).

De Dongense horecaondernemers verwelkomen je graag!

Reacties